La începutul acestei săptămâni, au fost publicate şi au intrat în vigoare normele de aplicare a OUG nr. 44/2015 privind facilitățile fiscale de care pot beneficia cei care au datorii la Fisc. Procedura şi modul de acordare a acestor facilităţi sunt cuprinse în Ordinul MFP nr. 3831/2015, act normativ despre care AvocatNet.ro a scris AICI.
Concret, contribuabilii persoane fizice sau persoane juridice, precum şi entităţile fără personalitate juridică, pot beneficia de anularea penalității de întârziere și reducerea la plată a unei cote de 54,2% din dobânda de întârziere, dacă achită debitele restante până la 31 martie 2016, respectiv plătesc până la data de 30 iunie 2016 diferența de dobândă.
Ca urmare a publicării actului normativ în Monitorul Oficial, ANAF a decis ca sesiunea de asistenţă şi îndrumare online pentru contribuabili din această săptămână, organizată ca în fiecare zi de miercuri pe pagina de Facebook a instituţiei, să trateze chiar acest subiect de actualitate: "Anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv".
Astfel, toţi contribuabilii interesaţi de subiectul acordării facilităţilor fiscale au putut adresa întrebări celor patru specialişti ai Fiscului ieri, în intervalul orar 9.00-16.30. Din răspunsurile oferite de reprezentanţii ANAF, merită să reţinem următoarele aspecte:
- atât penalităţile de întârziere, cât şi o cotă de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, şi stinse până la această dată, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ câteva condiţii;
- contribuabilii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor de plată accesorii pot notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, respectiv până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii;
- notificarea se depune la organul fiscal la care contribuabilul este arondat şi nu este un formular standard, fiind nevoie să cuprindă o serie de date de identificare;
- pentru a putea beneficia de facilităţile fiscale, contribuabilul poate plăti şi fracţionat obligaţiile de plată principale şi cota din dobânzile datorate (45,8%), cu condiţia respectării termenelor;
- facilităţile fiscale se acordă diferit, în funcţie de natura obligaţiilor de plată accesorii neachitate;
- facilităţile fiscale se pot acorda şi în cazul obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, fiind la latitudinea consiliilor locale să decidă acest lucru.
Cele mai interesante întrebări şi răspunsuri ale sesiunii din 25 noiembrie
Aş dori să ştiu dacă "Dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente TVA aflate în fişa sintetică la <<Obligaţie de plată>>", mai vechi de cinci ani, intră sub incidenţa legii şi cum se calculează scutirea dacă ea există.
Dacă în situaţia dvs. nu s-a împlinit termenul de prescripţie a obligațiilor de plată și figurați în evidențele fiscale cu obligații de plată restante la data de 30 septembrie 2015, puteți beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de OUG nr. 44/2015.
Menționăm însă că, organul fiscal este cel îndreptățit să analizeze situația dumneavoastră fiscală și să constate dacă îndepliniți condițiile necesare pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de lege. În acest sens vă recomandăm să va adresați administrației fiscale de care aparțineți.
O societate comercială are la data de 30 septembrie 2015 dobânzi şi penalităţi de întârziere fără să aibă înscrise debite în fişa de plătitor. Care este procedura prin care poate beneficia de prevederile OUG 44/2015? Se depune vreun formular? Care este data limită de depunere a cererii/formularului pentru reducerea acestor penalităţi/dobânzi?
Din întrebarea dumneavoastră, înţelegem că figuraţi înscris în evidenţa fiscală doar cu obligaţii de plată accesorii. În această situaţie, OUG nr. 44/2015 prevede că, penalităţile de întârziere, precum şi o cotă de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015, inclusiv, şi stinse până la această dată, administrate de organul fiscal central, se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- penalităţile de întârziere şi dobânzile ce pot forma obiectul anulării sunt datorate şi nestinse la 30 septembrie 2015, inclusiv;
- o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 septembrie 2015 şi stinse până la această dată se stinge prin orice modalitate prevăzută de lege până la data de 31 martie 2016, inclusiv. Prevederile art. 1 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător;
- este îndeplinită condiţia prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. f), respectiv contribuabilul depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 30 iunie 2016, inclusiv, sub sancțiunea decăderii.
Trebuie să notificaţi organul fiscal competent cu privire la intenţia de a beneficia de aceste facilităţi. Totodată, ulterior depunerii notificării și a îndeplinirii condiţiilor de plată prevăzute de OUG nr. 44/2015 trebuie să depuneţi la organul fiscal competent o cerere de anulare a obligaţiilor de plată accesorii.
Pentru a beneficia de prevederile OUG nr. 44/2015 trebuie plătit în totalitate debitul + 54.2% din dobânzi printr-o singură plată (OP sau cash) sau se poate plăti fracţionat debitul + dobânzile cu condiţia să nu se depăşească termenul de 31 martie 2016?
OUG nr. 44/2015 prevede numai termenele limită (nu şi modalitatea) de achitare a obligaţiilor de plată principale şi a cotei din dobânzile datorate (45,8%), în vederea beneficierii de către contribuabili, de facilităţile fiscale prevăzute în acest act normativ.
Prin urmare, se pot face şi plăţi fracţionate, condiţia este de respectare a termenelor şi anume: 31 martie 2016, inclusiv; pentru obligaţiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015,
respectiv 30 iunie 2016, pentru cota de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor de plată principale stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale.
În urma unui control încheiat în iunie 2015 s-a stabilit TVA suplimentar de plată, precum și dobânzi și penalități. Societatea a achitat până la 30 septembrie mare parte din debit, dar nimic din accesorii. Dacă achita integral debitul poate beneficia de facilitate?
Da, puteţi beneficia de facilităţile OUG nr. 44/2015 pentru anularea penalităţilor de întârziere, precum şi a unei cote de 54,2% din dobânzi, aferente obligaţiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă sunt respectate şi celelalte condiţii prevăzute de actul normativ.
OUG nr. 44/2015 este valabilă şi în cazul persoanelor fizice care datorează impozite la bugetul local? Şi dacă da, cum se procedează: se achită debitul principal + accesoriile până la 31 martie 2016 şi apoi se recalculează reducerea? Sau la data depunerii cererii se calculează pe loc şi pot achita debit + penalităţi reduse?
În cazul obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, prevederile OUG nr. 44/2015 se aplică dacă consiliul local stabileşte, prin hotărâre, aplicarea acestora precum şi procedura de acordare a anulării cotei din majorările de întârziere. În acest caz acestor obligaţii anularea vizează o cotă de până la 73,3% din majorările de întârziere, datorate ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetelor locale.
La ce obligaţii ne referim aici? Cele aferente începând cu luna octombrie 2015 sau scadente în luna octombrie 2015? Art 1 lit. d) stabileşte că sunt stinse prin orice modalitate prevăzută de lege toate obligaţiile de plată principale administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobânzi, denumită în continuare cerere de anulare a accesoriilor.
Pentru a beneficia de facilitaţile prevăzute de OUG nr. 44/2015 referitoare la accesoriile aferente debitelor la 30 septembrie 2015, una dintre condiţii este şi achitarea obligaţiilor fiscale principale cu termene de plată cuprinse între data de 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016, inclusiv, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.
OUG nr. 44/2015 se poate aplica şi în cazul obligaţiilor fiscale aferente unei perioade anterioare, septembrie 2015, dar pentru care s-au depus declaraţii fiscale după această dată? Ca exemplu: sumele nedeclarate înainte de septembrie 2015, dar declarate retroactiv dupa data intrării în vigoare a OUG nr. 44/2015 intră în categoria obligaţiilor pentru care se aplica prevederile OUG nr. 44/2015?
Puteţi beneficia de facilităţile OUG nr. 44/2015, pentru că obligatiile sunt anterioare datei de 30 septembrie 2015, chiar dacă au fost declarate ulterior acestei date, dacă sunt respectate şi celelalte condiţii prevăzute de actul normativ.
În legatură cu art. 2 alin. 2 din Ordinul MFP nr. 3831/2015 (normele metodologice la OUG nr. 44/2015), observ că se face o diferenţiere între penalităţile de întârziere (lit. a), care sunt scutite 100%, şi majorările de întârziere, (lit c), datorate de contribuabil până la intrarea în vigoare a OUG nr. 39/2010 (cea care introduce penalităţi de 5% sau 15% în funcţie de numărul de luni întârziate). Să întelegem că, în timp ce dobânda este scutită în cotă de 54,2% indiferent când s-a născut, în ceea ce priveşte penalităţile, ele sunt scutite în cota de 100% numai după data intrării în vigoare a OUG nr. 39/2010, iar cele de dinainte care se numeau "majorări de întârziere" sunt scutite doar în cotă de 77,1%?
Da, raţionamentul dumneavoastră este corect: facilitatea fiscală se acordă diferit în funcţie de natura obligaţiilor de plată accesorii neachitate.
Din cauza unor datorii din anii 2014 şi 2015, ANAF a trimis titluri executorii (popriri), atât în bancă, dar şi la unii clienţi. Ce se întâmplă cu aceste popriri după ce se depun notificarea şi cererea conform OUG nr. 44/2015?
Potrivit OUG nr. 44/2015, art. 5 alin. (2), pentru contribuabilii care au notificat organul fiscal că intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor de plată accesorii procedura de executare silită se suspendă doar pentru obligaţiile de plată accesorii amânate la plată.
Obligaţiile de plată accesorii amânate la plată nu se sting până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor.
Când se depune notificarea pentru a beneficia de OUG nr. 44/2015 debitul datoriilor trebuie să fie zero?
Contribuabilii care intenţionează să beneficieze de anularea obligaţiilor de plată accesorii potrivit OUG nr.44/2015 pot notifica organul fiscal competent cu privire la intenţia sa, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, respectiv până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
Nu este obligatoriu ca obligaţia de plată principală să fie stinsă la data când depuneţi notificarea la unitatea fiscală.
Pentru a beneficia de anularea penalităţilor de întârziere precum şi de o cotă de 54,2% din dobânzi, pe lângă îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de actul normativ menţionat, stingerea obligaţiilor de plată principale se va face până la data de 31 martie 2016 inclusiv.