Noul Cod fiscal, care a intrat în vigoare în prima zi a lui 2016, prevede că, pentru veniturile din pensii, calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) se face folosindu-se valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie.
Cu alte cuvinte, de anul acesta, CASS este reținut numai pentru partea din pensie care depășește valoarea punctului de pensie.
Atenție! În 2016, valoarea punctului de pensie a crescut de la 830,2 lei, cât era anul trecut, la 871,7 lei. AvocatNet.ro a scris despre acest subiect, AICI.
Prevederile noului Cod fiscal implică faptul că pensionarii vor plăti mai puțin pentru CASS, având în vedere că baza lunară de calcul nu mai este formată din scăderea a 740 de lei din pensia acestora, ci a sumei de 872 de lei, atât cât valorează punctul de pensie (întregit) în 2016.
În luna decembrie a anului trecut a apărut în Monitorul Oficial OUG nr. 57/2015. Aceasta a adus clarificări de natură tehnică în ceea ce privește stabilirea bazei lunare a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din pensii raportată la nivelul punctului de pensie. Mai exact, în OUG nr. 57/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 923 din 11 decembrie, a fost vizată situația în care punctul de pensie conține fracțiuni de leu.
Concret, ulterior publicării în Monitor a respectivei Ordonanțe de urgență, art. 160 din Noul Cod fiscal face acum referire la „valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie”, și nu la „valoarea punctului de pensie stabilit pentru fiecare an fiscal”, ca în varianta inițială.
Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv. - Art. 160 alin. (1) din noul Cod fiscal.
Cum a fost calculat până anul acesta CASS pentru pensii
Până în 2016, calcularea contribuției CASS pentru veniturile din pensii s-a realizat prin aplicarea procentului de 5,5% asupra bazei lunare de calcul. Mai precis, această bază de calcul era reprezentată numai de partea din pensie care depășea nivelul de 740 de lei.
Acest nivel a fost stabilit prin OUG nr. 15/2012, care a modificat prevederile art. 296 indice 9 din Codul fiscal aflat în vigoare până la finele lui 2015. Anterior acestei ordonanțe de urgență, articolul menționat prevedea că baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul pensiilor care depășesc 740 de lei era reprezentată de întregul venit.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre modificările aduse legii de OUG nr. 15/2012, AICI.
Comentarii articol (9)