Într-un răspuns la o solicitare a unui cetăţean, IGSU a explicat că încăperile cu aglomerări de persoane sunt cele în care se găsesc simultan cel puţin 50 de persoane, fiecăreia revenindu-i o arie de maximum patru metri pătraţi.
"(...) vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art. 1.2.28. din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor, indicativ P 118-99, încăperile cu aglomerări de persoane sunt acele încăperi în care se pot afla simultan cel puţin 50 de persoane, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4m2", se arată în răspunsul IGSU (foto anexat la articol), furnizat în exclusivitate pentru redacţia noastră de avocatul George Lipănescu.
În cursul zilei de astăzi, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a răspuns la o solicitare a redacţiei noastre şi ne-a informat că primăriilor de sector li s-a cerut să interzică emiterea autorizaţiilor şi retragerea celor în vigoare pentru firmele care-şi desfăşoară activitatea în clădirile cu bulină roşie. În acelaşi timp, este subliniat că vizate sunt doar clădirile încadrate în clasa I de risc seismic.
"Legea nr. 282/2015 interzice emiterea autorizaţiilor de funcţionare pentru spaţiile comerciale care funcţionează în clădiri încadradate în clasa I de risc seismic. Primăria Capitalei a solicitat primăriilor sectoarelor 1-6 să interzică emiterea autorizaţiilor de funcţionare şi retragerea celor în vigoare pentru agenţii economici care desfăşoară activităţi permanente şi/sau temporare în spaţii situate în construcţii expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic, conform prevederilor legale", au afirmat reprezentanţii Serviciului pentru Relaţia cu Mass-Media din cadrul PMB.
În răspunsul primit de AvocatNet.ro mai scrie că inspectorii PMB au notificat în ultima perioadă 420 de utilizatori de spaţii comerciale situate în clădiri cu bulină roşie: "În baza acestui act normativ (Legea nr. 282/2015 - n. red.), inspectorii Primăriei Capitalei au notificat în ultima perioadă utilizatorii a 420 de spaţii comerciale care îşi desfăşoară activitatea în imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic. Aceştia au fost notificaţi ca, în termen de 24 de ore de la primirea somaţiei, să-şi înceteze activitatea, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amenzi de la 50.000 la 70.000 de lei". Totuşi, legea prevede că amenzile pot fi aplicate doar proprietarilor şi administratorilor de clădiri cu risc seismic sau ai spaţiilor din aceste construcţii (precum şi asociaţiilor de proprietari), nu firmelor.
Potrivit unui comunicat de presă recent al PMB, împărţirea somaţiilor către firmele bucureştene ce desfăşoară activităţi în cladirile încadrate în clasa I de risc seismic a început din 26 noiembrie. AvocatNet.ro a scris aici despre acest aspect.
Interdicţia de a desfăşura activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile cu risc seismic, care implică aglomerări de persoane, a fost introdusă în legislaţie pe 22 noiembrie, prin Legea nr. 282/2015. Aşa cum se arată în acest act normativ, vizate sunt spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, cum ar fi cele pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea. Totuşi, nu sunt oferite lămuriri suplimentare.
Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii -- indiferent că sunt persoane fizice sau juridice -- şi asociaţiile de proprietari care nu respectă noua interdicţie riscă să primească amenzi între 50.000 şi 70.000 de lei. Pe deasupra, autorităţile locale competente nu mai emit autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.
357 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în prezent în clasa I de risc seismic, 176 dintre acestea prezentând, totodată, pericol public pentru cetăţeni.
AvocatNet.ro a publicat recent o analiză a principalelor probleme pe care le ridică noua lege privind riscul seismic, care poate fi citită aici.