Hotărârea Guvernului nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislaţiei în vigoare, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 977 din 30 decembrie 2015.
La data intrării sale în vigoare, pe 30 decembrie 2015, a fost abrogată HG nr. 31/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanței Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea și funcționarea cazierului fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 92 din 14 februarie 2003, cu modificările și completările ulterioare.
Modificările aduse de actul normativ adoptat la finalul anului 2015 de Guvern sunt corelate cu prevederile Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi ale Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Noile reglementări redefinesc faptele pentru care vor fi înscrise informații în cazierul fiscal, în concordanță cu Ordonanţa Guvernului 39/2015 privind cazierul fiscal.
Dacă până la finalul lui 2015 în cazierul fiscal se puteau înscrie 117 fapte sancționate de legile financiare, vamale sau care priveau disciplina financiară, în 2016 lista prevăzută de HG nr. 1000/2015 conține 318 fapte pentru care se înscriu informații în cazierul fiscal al contribuabililor. De asemenea, lista conține și o trimitere directă la actul normativ care prevede fapta, precum și sancțiunea care se aplică.
Concret, datorită faptului că legislația care sancționează încălcarea disciplinei fiscale, contabile și financiare a suferit o serie de modificări, au fost introduse în anexă unele fapte noi față de cele care se regăseau în HG nr. 31/2003, a căror săvârșire reflectă un comportament fiscal inadecvat, dar au fost, în același timp, și eliminate o serie de fapte, întrucât actele normative sau unele articole din actele normative care prevedeau și sancționau faptele au fost abrogate între timp.
Astfel, printre modificările apărute se numără introducerea în anexă a faptelor care, de la 1 ianuarie 2016, constituie contravenții sau infracțiuni și se sancționează conform prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi ale Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Cum sunt sancționate noile fapte care fac parte din cazierul fiscal
Anexa ce cuprinde faptele pentru care se înscriu informații în cazierul fiscal al contribuabilului cuprinde, potrivit HG nr. 1000/2015, noi situații pentru care acesta va fi sancționat; în total, tabelul conține o listă de 318 fapte. 82 dintre aceste fapte reprezintă infracţiuni şi 236 sunt contravenţii.
În anexa ce cuprinde faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal au fost introduse, printre altele, și fapte prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare.
Mai precis, dintre cele șapte situații care aduc cu sine introducerea acestor informații în cazierul fiscal se numără „omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri”, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Un alt exemplu de faptă nou inclusă în anexă poate fi regăsită la punctul R al anexei, acolo unde sunt amintite faptele care constituie contravenții potrivit OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Astfel, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului (...) se sancționează cu amendă ce pornește de la 3.500 lei și poate ajunge la 27.500 de lei, în funcție de tipul contravenției.
HG nr. 1000/2015 prevede și eliminarea din categoria situațiilor care constituie infracțiuni potrivit Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, a faptei privind „reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, care era sancționată în trecut cu închisoare de la un an la 3 ani sau amendă.
De asemenea, a fost eliminată și fapta privind efectuarea cu știință de înregistrări inexacte, precum și omisiunea cu știință a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecință denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum și a elementelor de activ și de pasiv ce se reflectă în bilant, care era prevăzută de art. 43 din Legea contabilității nr. 82/1991.
Cazierul fiscal, definit mai clar de OG nr. 39/2015
Ordonanţa Guvernului nr.75/2001 în aplicarea căreia a fost emisă Hotărârea Guvernului nr.31/2003 a fost abrogată prin Ordonanţa Guvernului nr.39/2015 privind cazierul fiscal, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 655 din 31 august 2015 și care a intrat în vigoare pe 3 septembrie.
Așadar, anul trecut, cazierul fiscal a primit o nouă definiție. Potrivit noilor reglementări:
Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidență și urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile și financiare de către contribuabili, în care se ține evidența persoanelor fizice, juridice și a entităților fără personalitate juridică care au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară.
Când este necesar un cazier fiscal?
Conform cadrului legal în vigoare de la 1 septembrie 2015, prezentarea certificatului de cazier fiscal era obligatorie în urmatoarele situatii:
- la înființarea societăților comerciale, a societăților cooperative și a cooperativelor agricole, de către asociați, acționari și reprezentanții legali desemnați;
- la solicitarea înscrierii asociațiilor și fundațiilor în Registrul asociațiilor și fundațiilor de către asociații sau membrii fondatori ai acestora;
- la autorizarea exercitării unei activități independente de către solicitanți;
- la cesiunea părților sociale sau a actiunilor de către noii asociați sau acționari;
- la numirea de noi reprezentanți legali, precum și la cooptarea de noi asociați sau acționari cu prilejul efectuării majorării de capital social.
- în cazul cooptării unor noi membri în asociații și fundații, atunci când aceștia dobândesc și calitatea de reprezentanți legali.
Eliberarea cazierului fiscal se poate face de către orice organ fiscal competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul contribuabilului, măsură care are în vedere creşterea gradului de accesibilitate al serviciilor oferite de Fisc, se arată într-un comunicat al Guvernului remis redacției AvocatNet.ro.
Sunt exceptate de la înscrierea în cazierul fiscal faptele sancţionate contravenţional cu avertisment precum şi faptul că legislaţia în materie oferă posibilitatea radierii rapide a faptelor în cazul plăţii la buget a obligaţiilor fiscale corespunzătoare faptei înscrise.
Consultați anexa prevăzută de HG nr. 1000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislaţiei în vigoare, în fișierul atașat.