1. Reţinerea de impozite şi contribuţii de la angajaţi şi nevirarea acestora către stat
Printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial în luna august, CCR a găsit că pedepsirea cu închisoarea a neplăţii la timp a impozitelor şi contribuţiilor reţinute angajaţilor contravine prevederilor Constituţiei României. Prin urmare, această faptă poate fi sancţionată acum doar cu amendă contravenţională. Aici poţi afla totul despre subiect.
2. Suspendarea contractului de muncă la formularea plângerii penale împotriva salariatului
Tot din vară, angajatorii nu mai pot să suspende contractul individual de muncă al salariatului atunci când formulează o plângere penală împotriva acestuia. Prin decizia luată, judecătorii au constatat că această măsură este una excesivă şi, implicit, neconstituţională. Informaţii mai multe sunt aici.
3. Obligaţia firmelor de a fi reprezentate la recurs de un avocat
După ce în 2014 CCR a stabilit că persoanele fizice nu sunt obligate să fie reprezentate la recurs de un avocat, aceeaşi hotărâre a fost luată în luna august a acestui an şi în cazul firmelor. Aici puteţi găsi detalii suplimentare.
4. Dobânda pentru sumele datorate de Fisc contribuabililor
Cei care au plătit bani Fiscului în mod nejustificat trebuie să beneficieze de o dobândă aferentă sumei în cauză, iar aceasta se calculează de la data efectuării plăţii. Aşa a decis CCR printr-o decizie publicată luna asta în Monitor. Aici sunt detalii.
5. Interdicţia de a concedia liderii sindicali în timpul mandatului
O altă excepţie de neconstituţionalitate admisă şi publicată în decembrie este cea care face referire la interdicţia concedierii salariaţilor pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical. Judecătorii au apreciat că măsura poate afecta interesele angajatorului, plus că deja există o altă prevedere a Codului muncii care protejează liderii sindicali de concediere în raport cu activitatea sindicală desfăşurată efectiv. Mai multe informaţii, aici.
6. Reţinerea garanţiei de bună conduită în cazul achiziţiilor publice
Dispoziţiile ce permiteau statului să reţină o garanţie de bună conduită de la firmele care voiau să conteste procedurile de achiziţii publice, atunci când le era respinsă plângerea, a fost declarată neconstituţională printr-o decizie publicată în primăvară. Cu toate astea, Guvernul vrea să introducă din nou în legislaţie ceva asemănător. Informaţii mai multe sunt aici şi aici.
7. Reducerea pedepsei pentru martorii care au comis fapte grave
Până în prima jumătate a lunii martie, legislaţia a prevăzut că doar martorii care au comis fapte grave puteau să beneficieze de reducerea pedepsei, în caz de colaborare cu autorităţile. Judecătorii CCR au considerat că această dispoziţie încalcă Legea fundamentală, astfel că orice martor care face denunţuri poate acum să beneficieze de reducerea pedepsei. Aici sunt mai multe informaţii.
8. Accesul autorităţilor la datele deţinute de firme fără mandat judecătoresc
În 2015 a fost declarat neconstituţional şi un act normativ care n-a mai apucat să intre în vigoare -- Legea securităţii cibernetice. Aceasta stabilea că firmele care au calculatoare trebuiau să permită accesul la datele deţinute în baza unei simple solicitări a autorităţilor competente, nefiind necesar un mandat judecătoresc. Aflaţi mai multe de aici.
Notă: De reţinut este că, atunci când CCR constată neconstituţionalitatea unor prevederi, acestea sunt suspendate automat timp de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial. În acest interval, dacă Guvernul sau Parlamentul nu intervin cu modificări adecvate, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează definitiv efectele juridice.
Comentarii articol (0)