Beneficiarii concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) pot obţine lunar, de-acum încolo, stimulentul de inserţie în cuantum majorat, dacă revin la muncă mai devreme decât trebuie.
"Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului (...), obţin venituri supuse impozitului (...) au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei (de creştere - n. red.)", dispune, începând de azi, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, actul care reglementează acest drept şi care a fost modificat de Legea nr. 66/2016. Până acum, cuantumul stimulentului de inserţie a fost raportat la indicatorul social de referinţă, a cărui valoare era de 500 de lei.
De astăzi, cuantumul lunar al stimulentului de inserţie nu mai este echivalent cu valoarea indicatorului social de referinţă, ci cu jumătate din indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului. Aşadar, stimulentul creşte de la 500 la 531,25 lei pe lună.
Părinţii care obţin venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) se pot bucura de prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea vârstei de trei ani (respectiv patru ani). În caz contrar, dreptul se acordă doar până la vârsta de doi ani (respectiv trei ani). Până ieri, stimulentul de inserţie se acorda astfel:
- pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, pentru persoanele care erau în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, dacă acestea obţineau venituri impozabile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an;
- pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, pentru persoanele care erau în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, dacă acestea obţineau venituri impozabile după împlinirea de către copil a vârstei de un an;
- oricând, pentru toată perioada, pentru persoanele care beneficiau de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la trei ani.
Atenţie! Indemnizaţia aferentă concediului pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie nu se pot cumula. În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţie şi cer stimulentul, plata primului drept se suspendă. Persoanele care deja primesc stimulentul de inserţie se pot bucura, de astăzi, de recalcularea acestuia. Informaţii mai multe sunt aici.
Stimulentul poate fi cerut de oricare dintre părinţi
Poate să beneficieze de stimulentul de inserţie, conform ordonanţei de urgenţă amintite, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului (adică ori mama, ori tatăl, nu amândoi), dacă sunt îndeplinite condiţiile legale. Acest drept se cuvine pentru fiecare naştere.
"Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore", prevede actul normativ.
Condiţiile ce trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, pentru a obţine stimulentul de inserţie sunt următoarele:
- solicitanţii să fie cetăţeni români, cetăţeni străini sau apatrizi (adică fără cetăţenie);
- solicitanţii să aibă domiciliul/reşedinţa pe teritoriul României;
- solicitanţii să locuiască în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Ce acte trebuie depuse la primărie
Stimulentul de inserţie se acordă în baza unei cereri scrise, care trebuie să fie însoţită, potrivit OUG nr. 111/2010, de următoarele documente:
- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;
- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;
- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Cererea şi documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor de acordare a stimulentului trebuie depuse la primăria localităţii pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul/reşedinţa, aceasta transmiţându-le apoi agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale.
Cererile sunt soluţionate prin decizie în 15 zile lucrătoare de la înregistrarea la agenţiile teritoriale, aceasta fiind comunicată solicitanţilor în cinci zile lucrătoare de la emitere.
În principiu, dreptul la stimulentul de inserţie încetează, potrivit ordonanţei de urgenţă, în ziua următoare celei în care copilul împlineşte vârsta de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Printre situaţiile ce duc la suspendarea plăţii stimulentului se numără decăderea beneficiarului din drepturile părinteşti, abandonarea copilului sau internarea acestuia într-o instituţie de ocrotire publică sau privată.
Notă: Informaţii pe larg despre noile reguli de acordare a concediului de creştere, valabile de astăzi, pot fi găsite în acest articol.