Legea nr. 219/2015 privind economia socială, ale cărei prevederi au intrat în vigoare la finalul lunii august a anului trecut şi despre care AvocatNet.ro a scris pe larg aici, stabileşte posibilitatea înfiinţării în ţara noastră a două tipuri de entităţi juridice inexistente până acum în legislaţia noastră.
Mai precis, cele două societăţi la care face referire actul normativ sunt întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie, entităţi care trebuie să asigure inserţia profesională a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi implicarea acestora în activităţi cu caracter social şi/sau economic.
Totuşi, pentru a se şi putea aplica efectiv, legea avea nevoie şi de norme de aplicare, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a lansat în luna februarie un proiect de act normativ în acest sens. În continuare, documentul a fost aprobat pe 10 august de Executiv şi şi-a încheiat traseul legislativ luni, atunci când în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 660, a fost publicată şi a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 585/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială.
Astfel, potrivit normelor în vigoare, cele două noi tipuri de entităţi care vor apărea în ţara noastră vor contribui la dezvoltarea comunităţilor locale, prin crearea de locuri de muncă pentru persoane defavorizate, provenite din grupuri vulnerabile. Concret, potrivit unui comunicat de presă recent al Guvernului, astfel de persoane sunt cele aflate în pericol de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau alcool, precum şi persoanele care se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acest sistem, persoanele din familiile beneficiare de alocațiiIe pentru susținerea familiei ori persoanele din familiile beneficiare de ajutor social.
Cum se va obţine atestatul de întreprindere socială?
HG nr. 585/2016, apărută ieri în Monitor, stabileşte că statutul de întreprindere socială se va certifica prin acordarea unui atestat de întreprindere socială, document ce va putea fi obţinut de societăţile cooperative de gradul 1, cooperativele de credit, dar şi de asociaţii, fundaţii, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor sau ale pensionarilor, societăţi agricole, precum şi orice alte categorii de persoane juridice de drept privat care demonstrează că activitatea pe care o desfăşoară are rol social şi serveşte interesului colectivităţii, prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupului vulnerabil sau producerea și furnizarea de bunuri, prestarea de servicii sau execuția de lucrări.
Astfel, entităţile interesate vor transmite agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au sediul o cerere pentru acordarea atestatului, dar şi actele de înfiinţare şi funcţionare a societăţii. De altfel, persoanele juridice care solicită atestatul de întreprindere socială vor depune documentele solicitate direct la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, sau prin poştă, cu confirmare de primire.
În termen de 30 de zile de la data înregistrării documentaţiei complete, agenţia de ocupare va soluţiona cererile pentru acordarea atestatului, acesta urmând a fi dobândit de cei care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate în baza unei decizii.
Potrivit documentului citat, atestatul va avea o perioadă de valabilitate de cinci ani din momentul emiterii şi va fi identificat prin serie, număr şi data eliberării, fiind tipărit în format tipizat.
Obligaţiile întreprinderilor sociale atestate
Odată acordat atestatul, întreprinderile sociale vor avea mai multe obligaţii de îndeplinit, precum:
- să acţioneze în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii;
- să aloce minimum 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare;
- să se oblige să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;
- să aplice principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8;
- să comunice agenţiei de ocupare a forţei de muncă orice modificări ale actelor de înfiinţare sau constitutive, în termen de 15 zile de la modificare;
- să comunice rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale;
- să publice, în termen de trei luni de la încheierea anului calendaristic, raportul social anual privind activitatea desfăşurată şi situaţiile financiare anuale în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale.
Ce este întreprinderea socială de inserţie şi cum se va certifica statutul acesteia?
Cea de-a doua entitate prevăzută să apară în legislaţia românească, întreprinderea socială de inserţie, este, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 219/2015, întreprinderea socială care are permanent cel puţin 30% din personalul angajat aparţinând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestora să reprezinte minimum 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor.
Astfel, societăţile care respectă aceste condiţii pot solicita acordarea unei mărci sociale, care va cuprinde certificatul care atestă statutul de întreprindere socială de inserţie, cu o valabilitate de trei ani de la data emiterii, precum şi un element specific de identitate vizuală care se aplică obligatoriu asupra produselor realizate sau a documentelor care demonstrează prestarea unui serviciu.
Pentru a obţine marca socială care atestă statutul de întreprindere socială de inserţie, întreprinderile sociale care vor obține atestatul vor trebui să depună, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au sediul, următoarele documente:
- cerere pentru acordarea mărcii sociale;
- situaţia privind personalul angajat cu contract individual de muncă;
- contractele individuale de muncă ale persoanelor din grupuri vulnerabile;
- documente care atestă apartenenţa la grupurile vulnerabile.
Obligaţiile care vor reveni întreprinderilor sociale vor fi valabile şi pentru întreprinderile sociale de inserţie, cu menţiunea că acestea din urmă vor trebui să predea, la solicitarea agenţiei de ocupare, în termenul stabilit și comunicat în scris, certificatul eliberat, în situaţia în care marca socială le este retrasă sau anulată.
Facilităţile de care vor beneficia întreprinderile sociale de inserţie
Noile reglementări stabilesc că întreprinderile sociale de inserție vor putea fi finanțate din surse publice și/sau private, naționale ori internaționale, potrivit normelor juridice aplicabile fiecăreia dintre categoriile din care fac parte sursele de finanțare.
Întreprinderile sociale de inserție vor beneficia de gratuitate pentru emiterea mărcii sociale și înregistrarea în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale.
De asemenea, acestea vor putea beneficia de consiliere gratuită și la consituirea sau dezvoltarea afacerii, prin compartimentele de specialitate de la nivelul agenției de ocupare a forței de muncă.
Autoritățile administrației publice locale vor putea acorda următoarele facilități întreprinderilor sociale de inserție:
- atribuirea unor spații și/sau terenuri aflate în domeniul public al unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în scopul desfășurării activităților pentru care le-a fost acordată marca socială.
- sprijin, în promovarea produselor realizate și/sau furnizate, serviciilor prestate ori lucrărilor executate în comunitate, precum și în identificarea unor piețe de desfacere a acestora;
- sprijin în promovarea turismului și activităților conexe acestuia, prin valorificarea patrimoniului istoric și cultural local;
- alte facilități și scutiri de taxe și impozite acordate de autoritățile administrației publice locale, în condițiile legii.
Notă: Întreprinderile sociale vor avea posibilitatea de a obţine un sprijin financiar cuprins între 50.000 şi 100.000 de euro, prin intermediul unei linii de finanţare publicate recent spre consultare publică de către Ministerul Fondurilor Europene şi căreia îi sunt alocate, din fonduri europene, 20 de milioane de euro. Detalii pe larg sunt aici.