Indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost aprobat prin Ordinul MFP nr. 236/2016, apărut joi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146 şi care a intrat în vigoare la momentul publicării.
Potrivit actului normativ, pentru anul fiscal 2016, valoarea indicelui preţurilor de consum este de 100,5%, mai mică decat cea utilizată pentru anul fiscal anterior, care a fost de 102,2%. De altfel, valoarea indicelui preţurilor de consum a scăzut constant în ultimii ani: dacă în 2013, valoarea acestuia era de 104,3%, în anul fiscal 2014 a fost utilizat un indice de 102,4%.
Practic, indicele preţurilor de consum stabilit de autorităţi pentru anul acesta, de 0,5%, este cel mai redus din ultimii ani, fapt care ar putea consemna o creştere moderată a preţurilor în 2016.
Noul Cod fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie, stabileşte la art. 41 că un contribuabil poate opta pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Cu alte cuvinte, acest sistem a impozitului pe profit este opţional, iar contribuabilii care aleg să îl aplice vor plăti impozitul pe profit anual cu plăţi anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul datorat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie.
Anul acesta, contribuabilii şi-au putut exprima opţiunea pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, până la data de 31 ianuarie, termen reglementat de Codul fiscal. Totuşi, cum în 2016 ziua de 31 ianuarie a picat duminica, termenul a fost prelungit până pe 1 februarie, data-limită până la care contribuabilii au putut depune formularul 012 - "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit".
Ţinând cont de faptul că termenul pentru depunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit, respectiv formularul 101, este 25 martie, contribuabilii vor trebui să plătească impozitul pe profit trimestrial la următoarele termene-limită:
- trimestrul I: 25 aprilie;
- trimestrul al II-lea: 25 iulie;
- trimestrul al III-lea: 25 octombrie;
- trimestrul al IV-lea: 25 decembrie, termen prevăzut în noul Cod fiscal - plata anticipată aferentă trimestrului al IV-lea se declară şi se plăteşte până la 25 decembrie (anul acesta 25 decembrie este duminica, aşa că termenul va fi prelungit).
Atenţie! Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuabilii care au ales acest sistem de impozitare sunt obligaţi să-l pastreze cel puţin doi ani fiscali consecutivi.
Ce trebuie să mai ştii despre sistemul de plată a impozitului pe profit?
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plățile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform declarației privind impozitul pe profit, fără a lua în calcul plățile anticipate efectuate în acel an.
Dacă în primul an în care se aplică noul sistem de plată a impozitului pe profit contribuabilii înregistrează pierdere fiscală, atunci ei trebuie să efectueze plăți anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată, se menționează în Codul fiscal.
De asemenea, în cazul contribuabililor care aplică sistemul de declarare și plată anticipată a impozitului pe profit și care, în anul precedent, au beneficiat de scutiri de la plată impozitului pe profit, conform legii, iar în anul pentru care se calculează și se efectuează plățile anticipate nu mai beneficiază de facilitățile fiscale respective, impozitul pe profit pentru anul precedent, pe bază căruia se determină plățile anticipate, este impozitul pe profit determinat conform declarației privind impozitul pe profit pentru anul precedent, luându-se în calcul și impozitul pe profit scutit.
Firmele nou-înființate nu pot opta pentru plata anticipată a impozitului pe profit
Potrivit art. 41 din Codul fiscal, următorii contribuabili nu pot aplica sistemul de plată a impozitului pe profit:
- organizațiile nonprofit care au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit, anual, până la 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;
- contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură, au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul;
- persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăţilor imobiliare situate în România sau a oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietăţii imobiliare situate în România;
- contribuabilii care, în anul precedent, se aflau în una dintre următoarele situații:
- nou-înființați, cu excepția celor care se înregistrează ca efect al unor operațiuni de reorganizare efectuate potrivit legii;
- au înregistrat pierdere fiscală sau nu au datorat impozit pe profit anual;
- s-au aflat în inactivitate temporară sau au declarat pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social/sediile secundare, situații înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerțului sau în registrul ținut de instanțele judecătorești competente;
- au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.