În prezent, regulile referitoare la intrarea în vigoare a actelor oficiale emise de autorităţi sunt cuprinse în Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
Legile şi ordonanţele simple ale Guvernului intră în vigoare, de obicei, în trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial, potrivit normelor de tehnică legislativă. Totuşi, există şi situaţii în care această regulă nu se aplică: atunci când în textul legilor şi ordonanţelor este precizată o altă dată de intrare în vigoare.
Indiferent de caz, termenul de intrare în vigoare se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial. Termenul expiră la ora 24:00 a ultimei zile a acestuia (de exemplu, la ora 24:00 a celei de-a treia zi de la publicare, atunci când legile sau ordonanţele nu prevăd un alt termen de intrare în vigoare decât cel standard).
În situaţia Legii nr. 15/2016, ce interzice complet fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, intrarea în vigoare se produce în 45 de zile de la data publicării în Monitor, aşa cum se prevede expres în cadrul documentului.
Aşadar, aplicând regula stabilită prin lege, termenul de 45 de zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data de 1 februarie, adică data publicării în Monitor. Asta înseamnă că termenul expiră la ora 24:00 a celei de-a 45-a zi de la publicare, adică pe 16 martie, astfel că intrarea în vigoare se produce efectiv pe 17 martie, la ora 00:01.
Notă: Puteţi citi aici o sinteză cu principalele informaţii referitoare la interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.
Când intră în vigoare celelalte tipuri de acte normative
În prima parte a articolului am scris doar despre ordonanţele simple emise de Executiv în baza unei legi speciale de abilitare, însă în ceea ce priveşte ordonanţele de urgenţă, acestea se aplică de la data publicarii în Monitorul Oficial. Desigur, asta doar dacă în cuprinsul lor nu este stabilită o altă dată de intrare în vigoare.
"Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată (adică Senatul sau Camera Deputaţilor - n. red.), dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară", dispun normele de tehnică legislativă.
Regula intrării în vigoare la data publicării în Monitor se aplică şi celorlalte tipuri de acte normative emise de autorităţi, însă "atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text", după cum mai scrie în Legea nr. 24/2000.
Concret, este vorba de celelalte documente adoptate de Parlament în afară de legi, hotărârile de Guvern, deciziile prim-ministrului, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, ordinele, instrucţiunile şi celelalte acte normative emise de conducătorii organelor administraţiei publice centrale de specialitate.
Important! Pentru a putea intra în vigoare, actele normative trebuie publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. Exceptarea de la publicare se aplică în anumite cazuri speciale, cum ar fi actele normative clasificate.
Comentarii articol (4)