În încercarea de a combate fenomenul evaziunii fiscale, dar şi pentru a preveni indisciplina financiară, neconformarea la declarare şi plata obligaţiilor fiscale, conducerea DGAF a decis să intensifice controalele operative pe care le desfăşoară, cu atât mai mult cu cât se aşteaptă o creştere a cererii și a consumului de bunuri și servicii în perioada de vară.
Potrivit unui anunţ recent al instituţiei, direcțiile regionale antifraudă de la nivelul întregii țări organizează deja, din 6 iunie, acțiuni de monitorizare si control antifraudă operative, care, în funcție de specificul activităților comerciale vizate, vor fi efectuate inclusiv în zilele de weekend. Concret, de controalele inspectorilor antifraudă sunt vizate următoarele sectoare:
- domeniul recoltării cerealelor, morăritului și panificației;
- centrele comerciale angro din zonele cu risc fiscal și cu activitate semnificativă;
- restaurantele, barurile, cluburile;
- zonele cu aglomerare de comercianți en-detail cu risc fiscal ridicat;
- prestările de servicii direct către populație: turistice/agrement, sportive/medicale, de estetică/întreținere, întreținere și reparații auto;
- livrări de bunuri cu amănuntul către populație: agroalimentare, îmbrăcăminte și încălțăminte, menaj, materiale de construcții, jucării, electrice.
Potrivit informaţiilor oferite de DGAF, înainte de desfăşurarea efectivă a unui control, inspectorii Direcţiei identifică principalele zone cu volum ridicat al comerțului și nivel scăzut de fiscalizare a veniturilor, bazându-se pe informaţiile din bazele de date disponibile, dar şi pe petiţiile/sesizările formulate de contribuabili.
Nu în ultimul rând, componenta de pregătire a controlului include furnizarea către echipele operative de control a informațiilor relevante de risc, precum: situații de consemn la frontieră, tranzacții cu risc fiscal, antecedente contravenționale, sesizări penale etc.
De altfel, nu este prima operaţiune de genul acesta pe care Fiscul o organizează în ultimele luni. Spre exemplu, la finalul anului trecut, în cadrul operaţiunii Cristal, inspectorii antifraudă au verificat activitatea economică și traficul de mărfuri din 60 de complexuri en-gros din toată țara. Ulterior, în preajma sărbătorilor de Paşte, reprezentanţii Fiscului au desfăşurat, în cadrul operaţiunii Helios, controale ample în restaurante, baruri și cluburi, cu scopul de a identifica şi sancţiona operatorii economici care au case de marcat și nu emit bonuri fiscale.
Desigur, în selectarea agenţilor economici ce sunt controlaţi, inspectorii antifraudă se folosesc de toate informaţiile obţinute în urma operaţiunilor menţionate, avându-se în vedere şi datele rezultate în urma altor controale, precum cele din operaţiunile Venus sau Hermes.
Comentarii articol (1)