Articol scris de Marian Dumitrache, specialistul AvocatNet.ro în fonduri europene.
Fondurile nerambursabile pentru pensiuni agroturistice sunt disponibile în cursul anului 2016 prin intermediul a două linii de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, respectiv submăsura 6.2 și submăsura 6.4. Potrivit unui anunţ al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), înscrierile pentru cele două linii de finanţare, începute pe 28 iulie, trebuiau să se încheie abia la data de 30 noiembrie, însă fondurile pentru 2016 deja au fost epuizate în cazul ambelor submăsuri.
AFIR a informat recent (pe 3 august, respectiv 6 septembrie) că, în cadrul Submăsurii 6.2, s-au depus pentru finanțare 2.396 de proiecte, în valoare de aproximativ 146 de milioane de euro. În cadrul Submăsurii 6.4, un număr de 1.241 de proiecte de investiții au fost depuse, în valoare de peste 213 milioane de euro. În urma evaluărilor, proiectele vor fi selectate în funcție de punctajul obținut.
Antreprenorii care vor să înfiinţeze şi să dezvolte afaceri non-agricole în mediul rural au putut cere fondurile nerambursabile de la stat după cum urmează:
- până la 70.000 de euro, fără a fi necesară o contribuţie proprie, prin intermediul submăsurii 6.2 - Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale;
- până la 200.000 de euro, dar nu mai mult de 90% din valoarea proiectului de investiții, ceea ce însemna că şi solicitantul trebuia să vină cu cel puţin 10% din valoarea investiţiilor, prin intermediul submăsurii 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Notă: Informaţii pe larg despre sprijinul financiar acordat micilor firme din mediul rural găsiţi aici.
Ce este o pensiune agroturistică și prin ce se diferenţiază de o pensiune turistică
Conform normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, pensiunile turistice sunt structuri de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 15 camere, totalizând maximum 60 de locuri. În același timp, pensiunile agroturistice sunt structuri de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la opt camere.
În pensiunile agroturistice, turiştilor li se oferă masa preparată din produse naturale, preponderent din gospodăria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local, iar gazdele se ocupă direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care îl petrec la pensiune.
În cadrul pensiunilor agroturistice se desfăşoară cel puţin o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfăşoară o activitate meşteşugărească, cu un atelier de lucru, din care rezultă diferite articole de artizanat. Activităţile în cauză trebuie să se desfăşoare în mod continuu sau, în funcţie de specific şi sezonalitate, să aibă caracter de repetabilitate.
Amplasarea pensiunilor agroturistice trebuie realizată pe un teren de cel puţin 1.000 mp, în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau viaţa turiştilor.
În cazul în care spaţiile pentru prepararea şi servirea mesei sunt destinate şi pentru consumatori din afară, iar numărul locurilor la mese este mai mare decât al celor de cazare, dar nu mai mic de 40 de locuri la mese, spaţiile în cauză se clasifică drept unităţi de alimentaţie publică.
Cine putea accesa fondurile nerambursabile
În ambele situații, fondurile nerambursabile puteau fi accesate de următoarele categorii de solicitanți:
- persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale;
- societăți pe acțiuni;
- societate cu răspundere limitată;
- alte categorii de solicitanți eligibili, mai puțin întâlniți în practică: societăți agricole, cooperative agricole.
Solicitanții trebuiau să fie înregistrați juridic la data depunerii cererii de finanțare și să se încadreze în categoria microîntreprinderilor (maximum nouă angajați) sau întreprinderilor mici (între zece și 49 de angajați).
Solicitanții trebuiau să aibă, la data depunerii cererii de finanțare, atât sediul social, cât și eventualele puncte de lucru înregistrate în spațiul rural.
Atenţie! Pentru a pregăti, implementa și monitoriza un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, este necesară parcurgerea a cinci etape, detaliate în acest articol.
Cum îți sporești sansele pentru a primi finanțare
Potrivit informaţiilor publicate de AFIR, pragul minim de selecţie a proiectelor este de 15 puncte pentru submăsura 6.2 şi de zece puncte pentru submăsura 6.4. Totuși, depășirea acestui plafon nu garantează obținerea fondurilor, iar în cazul depunerii unui număr mare de proiecte, doar cele cu un punctaj mare vor fi selectate.
Astfel, în cadrul submăsurii 6.2, solicitanții care au desfășurat activitate agricolă cel puțin 12 luni de la data înregistrării societății la Registrul Comerțului și până la data depunerii proiectului, vor primi 15 puncte.
În cadrul submăsurii 6.4 sunt avantajați solicitanții cu un istoric de trei ani și care au înregistrat profit în ultimii doi ani de activitate, garantând astfel pentru o mai bună gestionare a activității economice. Aceștia vor primi în cadrul procesului de selecție a proiectelor 25 de puncte suplimentare.
Nu în ultimul rând, potrivit AFIR, pragurile de calitate lunare sunt: 60 de puncte pentru sM6.2 şi 6.4 (în perioada 28 iulie - 31 august), 45 de puncte pentru sM6.2 şi sM6.4 (în perioada 1 septembrie - 30 septembrie), 30 de puncte pentru sM6.2 şi sM6.4 (în perioada 1 octombrie - 31 octombrie), 15 puncte pentru sM6.2 şi zece puncte pentru sM6.4 (în perioada 1 noiembrie - 30 noiembrie).