Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie. Documentul include unele prevederi referitoare la darea în plată, ce au intrat în vigoare la data publicării actului.
Legea dării în plată, ce se aplică din data de 13 mai, a introdus posibilitatea ca persoanele fizice cu credite ipotecare să le stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilelor ipotecate. Totuşi, deşi parlamentarii au gândit măsura pentru a veni în ajutorul celor care nu-şi mai pot plăti datoriile asumate prin contracte de credit, darea în plată implica achitarea unui impozit consistent către stat. Din acest motiv, Guvernul a stabilit ca darea în plată să fie scutită de impozit.
Concret, potrivit ordonanţei de urgenţă, prima dare în plată a unei persoane fizice este scutită de plata impozitului pentru venitul din transferul proprietăţilor imobiliare, indiferent dacă darea în plată este făcută în calitate de debitor, codebitor, coplătitor sau garant personal ori ipotecar al debitorului. Astfel, dacă o persoană dorește să apeleze la darea în plată de mai multe ori, scutirea este valabilă doar prima oară.
Pentru a putea beneficia de scutirea de impozit, cetăţenii trebuie să solicite de la notarii publici un certificat din care să reiasă că n-au mai beneficiat de o altă dare în plată. În acest sens, Uniunea Naţională a Notarilor Publici va avea un Registru naţional de evidenţă a actelor de dare în plată, în care vor fi înscrise atât actele autentificate de notari, cât şi hotărârile judecătoreşti de dare în plată.
Pentru darea în plată prin intermediul instanţei de judecată, la cererea depusă la autoritatea fiscală competentă trebuie anexat un certificat care să ateste că hotărârea judecătorească definitivă a fost înscrisă în registrul naţional amintit şi că solicitantul n-a mai beneficiat de o altă dare în plată. Certificatul poate fi cerut de cetăţeni fie direct de la Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale, fie prin intermediul unui notar public, iar cererea trebuie depusă la Fisc în cel mult 90 de zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti. În prealabil, persoanele fizice trebuie să transmită un exemplar al hotărârii instanţei, în cel mult 30 de zile de la comunicare, către Centrul Naţional respectiv.
În plus, persoanele care au apelat deja la darea în plată până la intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 (30 iunie), prima dare în plată este considerată cea efectuată după intrarea în vigoare a acestui act normativ. Practic, aceşti cetăţeni se pot bucura de scutirea de impozit pentru prima dare în plată efectuată ulterior datei de 30 iunie.
Important! Procedura dării în plată implică, în prezent, îndeplinirea anumitor condiţii şi respectarea unor reguli de notificare. Pentru informaţii pe larg despre procedură şi costurile estimative aferente, consultaţi acest articol scris recent de AvocatNet.ro.
Executaţii silit scapă, de asemenea, de impozit
Autorităţile n-au uitat nici de persoanele executate silit care apelează în instanţă la varianta dării în plată şi sunt nevoite să achite impozit. Mai precis, pentru a se bucura de scutirea de impozit, cetăţenii pot depune, la organul fiscal competent, o cerere şi un certificat care să ateste că hotărârea judecătorească definitivă a fost înscrisă în registrul naţional de dare în plată şi că solicitantul n-a mai beneficiat de o altă dare în plată.
Dacă unitatea Fiscului n-a apucat să emită sau să comunice decizia de impunere până la data înregistrării cererii persoanei fizice, n-o mai emite sau n-o mai comunică. În situaţia în care decizia de impunere a fost emisă şi comunicată, autorităţile anulează impozitul pentru darea în plată şi anunţă contribuabilul în acest sens. De reţinut este că solicitarea poate fi depusă doar în maximum 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.
Referitor la cetăţenii executaţi silit care apucă să achite impozitul pentru darea în plată între data de 30 iunie şi data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, aceştia pot să ceară restituirea banilor de la unitatea fiscală competentă.
Lăsând deoparte scutirea pentru prima dare în plată, Codul fiscal dispune că, la transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente, contribuabilii datorează la stat un impozit calculat astfel:
-
pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 de lei inclusiv;
- peste 200.000 de lei, 6.000 de lei + 2% (calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei inclusiv);
-
pentru imobilele de la primul punct dobândite la o dată mai mare de trei ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 de lei inclusiv;
- peste 200.000 de lei, 4.000 de lei + 1% (calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 de lei inclusiv).
"Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie", este explicat în Codul fiscal.
Pentru a exemplifica modul de calcul al impozitului aferent dării în plată, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au luat cazul unui debit de 500.000 de lei pentru o casă obţinută în anul 2008 (locuinţă pentru care valoarea minimă, stabilită prin studiu de piaţă al Camerelor notarilor publici, este de 400.000 de lei). Astfel, impozitul datorat de cetăţean, în această situaţie, este de 7.000 de lei, ce rezultă în urma acestui calcul: 4.000 de lei + 1% x (500.000 de lei - 200.000 de lei) = 4.000 de lei + 3.000 de lei = 7.000 de lei.
Comentarii articol (1)