Învățământul general obligatoriu este de 11 clase, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, iar acesta include învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Cu alte cuvinte, este vorba de clasa pregătitoare și de clasele I-X. Referitor la formele în care este organizat învățământul preuniversitar, acestea sunt cu frecvență și cu frecvență redusă (pentru cei care depășesc cu peste trei ani vârsta clasei).
Totuși, în cazul copiilor cu nevoi educaționale speciale și în cazul copiilor care nu se pot deplasa din motive medicale, se face referire la posibilitarea organizării învățământului acasă sau în apropierea unităților de asistență medicală. „Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală”, prevede Legea educației.
Totodată, în actul normativ se mai arată că, pentru copiii cu boli cronice sau cu boli pentru care este nevoie de peste patru săptămâni de spitalizare și pentru cei care sunt nedeplasabili, școlarizarea se face la spital sau acasă: „Pentru copiii, elevii și tinerii cu boli cronice sau cu boli care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați. Pentru copiii, elevii și tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată. Școlarizarea la domiciliu, respectiv înființarea de clase sau de grupe în spitale se fac de către inspectoratul școlar (...)”.
Așadar, conform legii, școlirea acasă este posibilă doar pentru copiii cu nevoi educaționale speciale sau pentru cei care nu se pot deplasa la cursuri din motive medicale. În privința categoriei a doua de elevi, regulile școlarizării la domiciliu sunt prevăzute, în prezent, în Ordinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5575/2011.
„Beneficiază de școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată, copiii/elevii nedeplasabili, cu boli cronice, cu sau fără alte deficiențe asociate, și elevii aflați în stare de convalescență de lungă durată, după afecțiuni/traumatisme care au necesitat sau nu intervenții chirurgicale, tratamente spitaliceşti etc.”, este punctat în actul normativ.
Pentru a fi posibilă școlarizarea la domiciliu, părinții trebuie să solicite în scris autorităților evaluarea stării de sănătate a copilului. Apoi, școlirea efectivă a elevului se face, cu ajutorul profesorilor, de către unitatea de învățământ din apropierea domiciliului. Practic, pregătirea elevului acasă asigură continuitatea școlarizării, pentru a-i permite acestuia să promoveze anul de studiu în curs sau să participe la evaluările naționale.
În urma unor dezbateri recente din spațiul public, a fost adusă în prim-plan ideea introducerii în legislație a opțiunii generale de școlarizare la domiciliu a copiilor (sau „homeschooling”, termenul din limba engleză pe care-l preferă mulți când vorbesc despre acest sistem). În prezent, există o asociație care face demersuri pentru legalizarea educației la domiciliu a copiilor, denumită „Asociația Home Schooling România”, ai căror reprezentanți susțin că sute de familii din țara noastră au optat deja pentru școlirea acasă. Pentru a afla informații orientative despre „homeschooling”, sistem ce implică educarea copiilor acasă, de către părinți sau că către meditatori, puteți consulta această pagină de pe Wikipedia.org.
Important! Părinții sunt obligați să ia măsuri pentru a le fi școliți copiii pe toată durata învățământului obligatoriu, este subliniat în Legea nr. 1/2011. În caz contrar, părinții riscă să fie amendați cu o sumă cuprinsă între 100 și 1.000 de lei sau să fie nevoiți să muncească în folosul comunității. Pe deasupra, în Codul penal există o pedeapsă pentru părinți, de închisoare de la trei luni la un an sau o amendă penală, pentru acțiunile nejustificate de retragere de la școală sau de împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu.
Comentarii articol (0)