Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 773 din 4 octombrie şi va intra în vigoare mâine (60 de zile de la publicare).
Concret, actul normativ stabileşte măsuri suplimentare de sprijin pentru şomerii ce îşi găsesc un loc de muncă sau îşi mută domiciliul pentru a fi încadraţi în muncă. Totodată, de facilităţi majorate se vor bucura de mâine şi firmele care angajează persoane aflate în şomaj sau absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ.
Subvenţiile acordate vor proveni din surse naţionale şi europene, iar România are alocate, până în 2020, aproximativ 230 de milioane de euro pentru stimularea forţei de muncă, prin reducerea şomajului şi integrarea tinerilor pe piaţa muncii. De altfel, autorităţile trebuie să utilizeze fondurile europene până în 2018, în caz contrar banii urmând a fi returnaţi.
Subvenţii majorate pentru angajatori
Actul normativ aplicabil de mâine stabileşte cuantumuri mărite ale subvenţiilor acordate angajatorilor ce încadrează în muncă noi categorii de persoane, precum şomerii ori tinerii între 16 şi 24 de ani care nu au un loc de muncă şi care nu urmează o formă de învăţământ.
Spre exemplu, firmele care vor angaja, pe o perioadă nedeterminată, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, vor primi, timp de un an, câte 900 de lei pentru fiecare absolvent angajat, în condiţiile în care legislaţia de până acum stabilea un cuantum maxim de 750 de lei în acest caz. Mai mult, în cazul în care absolvenţii sunt persoane cu handicap, subvenţia va fi acordată angajatorului pe o perioadă mai mare, respectiv 18 luni.
De asemenea, suma de 900 de lei (faţă de 500 de lei) va fi acordată, pe o perioadă de 12 luni, companiilor care angajează, pe perioadă nedeterminată, persoane provenind din următoarele categorii:
- şomeri cu vârsta de cel puţin 45 de ani;
- şomeri care sunt unici susţinători ai familiilor monoparentale;
- şomeri de lungă durată;
- tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, care nu au un loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.
Şi în acest caz, suma amintită va fi acordată pentru fiecare persoana angajată, cu obligaţia menţinerii contractului individual de muncă pe o perioadă de cel puţin 18 luni. În caz contrar, angajatorii vor fi obligaţi să restituie agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, în totalitate, sumele încasate pentru fiecare persoană căreia i-a încetat contractul de muncă sau de serviciu înainte de împlinirea termenului de 18 luni.
Potrivit actului normativ, subvențiile se vor acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile menţionate, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.
Cuantumul primelor de activare, încadrare sau instalare pentru şomeri
În ceea ce îi priveşte pe şomeri, OUG nr. 60/2016 stabileşte acordarea unei prime de activare, neimpozabile, în valoare de 500 de lei, acelor persoane înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, ce se angajează cu normă întreagă, prin intermediul unui contract de muncă cu o valabilitate de cel puţin trei luni. De altfel, o asemenea facilitate nu este prevăzută în cuprinsul actual al Legii nr. 76/2002, dar lucrurile se vor schimba de mâine, odată cu aplicarea noilor reglementări.
În situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu vor înceta înainte de termenul de trei luni, angajaţii vor fi obligaţi să restituie integral banii primiţi. În plus, prima de activare nu va fi acordată persoanelor care se angajează la companii cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.
Mai departe, persoanele ce figurează ca şomeri pe listele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă şi care se angajează într-o localitate aflată la cel puţin 15 km distanţă faţă de cea de domiciliu vor beneficia de o primă de încadrare neimpozabilă, acordată lunar, al cărei cuantum a fost stabilit prin intermediul documentului publicat pe 4 octombrie.
Concret, cuantumul primei se va calcula la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
În ceea ce îi priveşte pe şomerii ce se vor angaja la o firmă situată la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu sau reşedinţa, aceştia vor beneficia, conform noului act normativ, de o primă de instalare, acordată astfel:
- 12.500 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja;
- 15.000 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.
În prezent, Legea nr. 76/2002 stabileşte o sumă egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă, adică 3.500 de lei, pentru persoanele care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul. Totuşi, lucrurile se vor schimba semnificativ de mâine, odată cu aplicarea noilor dispoziţii.
În situaţia în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primelor de mai sus, doar unul va primi suma maximă, în timp ce celuilalt i se vor acorda 3.500 de lei.
Prima de instalare se va acorda în două tranşe, astfel: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit la data instalării și o a doua tranșă după trecerea unui an de la angajare.
Nu în ultimul rând, în situţia în care persoanele care îndeplinesc condiţiile de mai sus primesc din partea angajatorului sau autorităţilor locale o locuinţă de serviciu, acestea nu vor primi decât 3.500 de lei sau 6.500 de lei (în cazul în care se mută însoţiţi de familie), într-o singură tranşă.
Comentarii articol (1)