Cele șase contribuții sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal sunt contribuțiile la sănătate, concedii medicale, accidente de muncă și boli profesionale, pensii, șomaj și creanțe salariale. Angajatorii trebuie să le declare și să le achite, fie lunar, fie trimestrial, către unitățile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru fiecare salariat pe care-l au.
Concret, raportarea se face cu ajutorul „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (sau, pe scurt, formularul 112). Formularul trebuie transmis unității fiscale la care angajatorul este înregistrat ca plătitor de impozite, taxe și contribuții, așa cum prevede Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 1045/2012, iar acesta se completează cu ajutorul unui program gratuit de asistență și se transmite electronic, în baza unui certificat calificat.
Declararea se face, mai exact, în fiecare lună, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. Referitor la plata efectivă, aceasta se face, de asemenea, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile, în contul unic 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale și fondurilor speciale, în curs de distribuire”, potrivit Ordinului ANAF nr. 531/2016.
Totuși, anumiți angajatori au posibilitatea de a declara și de a plăti trimestrial contribuțiile sociale obligatorii, așa cum este specificat în Codul fiscal. Astfel, este vorba de:
- asociații, fundații sau alte entități fără scop patrimonial, persoane juridice;
- persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care în anul anterior au înregistrat venituri totale de până la 100.000 de euro și au avut un număr mediu de până la trei salariați exclusiv;
- persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care în anul precedent au avut un număr mediu de până la trei salariați exclusiv;
- persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, precum și persoanele fizice care exercită profesii liberale și asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au personal angajat pe bază de contract individual de muncă.
Pentru aceste categorii de angajatori, formularul 112 trebuie depus trimestrial până la data de 25 a lunii următoare trimestrului. Mai precis, depunerea trimestrială constă în completarea și depunerea formularului fiscal pentru fiecare lună din trimestru. În ceea ce privește achitarea contribuțiilor sociale, acest lucru se face, de asemenea, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează.
Atenție! Pentru nereținerea sau reținerea și neachitarea integrală a contribuțiilor, Codul de procedură fiscală dispune că angajatorii pot fi sancționați contravențional, în funcție de cuantumul obligațiilor fiscale sustrase de la plată, cu sume ce pornesc de la 1.000 de lei și care pot ajunge până la 27.000 de lei.
Ce cote și beneficii sunt valabile în prezent
1. Contribuția la sănătate
Pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (contribuția la sănătate sau CASS), Codul fiscal prevede o cotă de contribuție de 5,5% pentru salariat și una de 5,2% pentru angajator. Plata CASS înseamnă, pentru salariați, obținerea calității de asigurat în sistemul sanitar autohton și, automat, accesul la pachetul de bază de servicii medicale. Concret, asigurații pot beneficia, printre altele, de consultații, spitalizare, tratamente, asistență de urgență, dispozitive medicale sau medicamente compensate.
Notă: Informații pe larg despre contribuția la sănătate și beneficiile asigurate de achitarea acesteia sunt aici și aici.
2. Contribuția pentru concedii medicale
Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate (sau, pe scurt, contribuția pentru concedii medicale) are, actualmente, o cotă de 0,85%. Aceasta asigură salariaților, la nevoie, concediul pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite sau accidente suferite în timpul liber), concediile și indemnizațiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, concediul de risc maternal, concediul de maternitate și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.
Notă: Află mai multe despre contribuția pentru concedii medicale și beneficiile asigurate de plata acesteia din articolele de aici și aici.
3. Contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale
Referitor la contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale, Codul fiscal stabilește o cotă cuprinsă între 0,15% și 0,85%, aceasta fiind diferențiată în funcție de clasa de risc. Achitarea contribuției înseamnă, pentru salariați, accesul la o serie de bani și servicii, cum ar fi indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă (strict pentru accidentele de muncă și bolile profesionale), indemnizația pentru schimbarea temporară a locului de muncă, reabilitarea medicală, dar și recuperarea capacității de muncă.
Notă: Mai multe informații despre contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale și beneficiile asigurate de plata acesteia pot fi citite aici și aici.
4. Contribuția la pensii
Contribuția de asigurări sociale (pe scurt, contribuția la pensii sau CAS) are cotele de contribuții diferențiate în funcție de condițiile de muncă ale salariaților, după cum urmează:
- condiții normale: 26,3% (din care 10,5% pentru salariat și 15,8% pentru angajator);
- condiții deosebite: 31,3% (din care 10,5% pentru salariat și 20,8% pentru angajator);
- condiții speciale și alte condiții: 36,3% (din care 10,5% pentru salariat și 25,8% pentru angajator).
Obținerea calității de asigurat în sistemul public de pensii permite salariaților, la îndeplinirea condițiilor legale, să ceară pensie pentru pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parțială, pensie de invaliditate sau pensie de urmaș, precum și bilete de tratament balnear, bilete de odihnă sau ajutor de deces.
Notă: Informații pe larg despre contribuția la pensii și beneficiile asigurate de achitarea acesteia sunt aici și aici.
5. Contribuția la șomaj
În cazul contribuției asigurărilor pentru șomaj (pe scurt, contribuția la șomaj), Codul fiscal prevede o cotă de 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului și una de 0,5% pentru contribuția angajatorului. Salariații pentru care se achită contribuția pot beneficia de trei mari categorii de ajutoare: indemnizația lunară de șomaj, serviciile pentru îmbunătățirea șanselor de angajare și anumite prime de angajare.
Notă: Citește aici și aici mai multe despre contribuția la șomaj și beneficiile asigurate de achitarea acesteia.
6. Contribuția pentru creanțe salariale
Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (sau, pe scurt, contribuția pentru creanțe salariale) are o cotă de 0,25%. Acest fond există, mai precis, pentru a se putea plăti angajaților datoriile salariale atunci când angajatorii ajung în stare de insolvență (de exemplu, este vorba de salariile restante, de plățile compensatorii restante sau de indemnizațiile restante).
Notă: Principalele informații despre contribuția pentru creanțe salariale și utilitatea acesteia pentru salariați se găsesc în acest articol.