avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Firma nu a platit obligatiile catre stat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Firma nu a platit obligatiile catre stat

Sunt angajat la o firma din octombrie 2016. Nu am primit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2016. Am aflat ca firma nu a platit obligatiile catre stat in ceea ce priveste angajatii din luna septembrie 2016, cu toate ca firma respectiva a paltit salarii pe luna octombrie 2016. Intrebarea mea este urmatoarea: in caz ca intru in concediu medical primesc indemnizatia ? Unde pot sa ma interesez de bonitatea firmei respective? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 1 Martie 2017
1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

3. Ordinul 1474/2011
situatie :
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
Concediul medical nu este legat de copil, ci de efectuarea unor investigatii si tratamente de durata. Dar, daca angajatorul nu a achitat contributiile catre stat primesc indemnizatia pentru concediu medical ? ....in eventualitatea ca, perioada de concediu medical se poate intinde pe o perioada de cca. 60 zile . Angajatorul, este posibil sa nu fii platit obligatiile ce-i revin decat pt o singura luna de cand am fost angajat (doar pt luna octombrie 2016).
Pentru a beneficia de concediu meducal si de indemnizatia aferenta trebuie sa aveti un stagiul minim de cotizare de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut mai sus , se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Asadar, de exemplu, in luna ianuarie ati avut concediu medical, iar angajatorul a achitat doar o luna de zile contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii in ultimele 12 luni anterioare lunii ianuarie, atunci puteti beneficia de concediu medical si de indemnizatia aferenta.
Cine plateste concediul medical, avand in vedere faptul ca angajatorul este rau platnic si nu a achitat obligatiile ce-i revin catre stat (CAS,CASS,etc.) ; am fost angajat pe o perioada de 6 luni , apoi am intrat in somaj, dupa care, iar m-am angajat (la alta firma rau platnica, in ceea ce priveste atat salariile angajatilor cat si obligatiile catre stat) ?
OUG nr.158/2005
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina fara cotizatiile platite de angajator? MiaQ MiaQ Buna ziua! Angajatorul meu nu a mai platit cotizatiile catre stat de mai bine de 5 luni si as vrea sa stiu, in cazul in care raman gravida, mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ioana_15 ioana_15 Buna ziua, Ma intereseaza daca un angajator intarzie cu plata contributiilor la stat, angajatul care depunde dosarul pentru indemnizatie in ce mod este ... (vezi toată discuția)
Daca angajatotul nu a platit la contributiile pentru sanatate andreea_lazar andreea_lazar Am colega care urmeaza sa intre in concediul de maternitate. vroiam sa va rog sa mi spuneti daca angajatorul nu a platit contributiile la sanatate,afecteaza ... (vezi toată discuția)