Ma intereseaza daca un angajator intarzie cu plata contributiilor la stat, angajatul care depunde dosarul pentru indemnizatie in ce mod este afectat. (Asta in cazul in care la data depunerii taxele nu sunt achitate la zi).
1. - Plata contributiilor la stat de catre angajator nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- Deci chiar daca nu s-au platit aceste contributii salariatul beneficiaza de indemnizatie pentru CCC.
2. Singura conditie pusa de lege este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) salariatul respectiv sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
Ordinul nr.1474/2011
= situatie: Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?
solutie: Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
= situatie: Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?
solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.