Polița RCA, cu care se poate dovedi în prezent existența asigurării obligatorii auto, mai poate fi emisă până mâine, de vineri urmând să fie înlocuită de contractul RCA, potrivit Normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 39/2016. În aceste condiții, asigurații trebuie să țină cont de faptul că un contract RCA este considerat titlu executoriu.
Concret, contractul RCA va putea fi folosit pe post de titlu executoriu în situația în care proprietarul unei mașini alege să achite în rate asigurarea și nu respectă termenele de plată stabilite prin documentul respectiv.
„Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat și asigurătorul RCA; contractul RCA produce efecte și în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator și asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu și-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA; contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente și neachitate”, este explicat în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 54/2016, actul normativ ce constituie, începând din septembrie, cadrul legal RCA.
Vechiul cadru legal al asigurării obligatorii auto nu prevedea posibilitatea plății în rate a primei de asigurare. Astfel, polița RCA nu avea (și încă nu are) valoare de titlu executoriu. Practic, existența unui titlu executoriu simplifică procedura de executare silită a unui datornic, deoarece nu este necesară acționarea acestuia în justiție.
Cu toate că, teoretic, contractul RCA a înlocuit deja din septembrie polița RCA, acest lucru se va produce efectiv abia vineri, atunci când va intra în vigoare Norma ASF nr. 39/2016. Acest act normativ stabilește, în afară de regulile pentru aplicarea OUG nr. 54/2016, și modelul contractului RCA. Așadar, abia de vineri vor începe asigurătorii să emită contracte RCA în locul actualelor polițe RCA.
Important! În altă ordine de idei, facturile de căldură și de gunoi au devenit, de la sfârșitul lunii noiembrie, titluri executorii. Mai multe informații despre subiect puteți citi aici.
Poți fi executat silit doar în baza unui titlu executoriu
Executarea silită se poate face numai în baza unui titlu executoriu, dispune în prezent Codul de procedură civilă. Astfel, „constituie titluri executorii hotărârile executorii (...), hotărârile cu executare provizorie, hotărârile definitive, precum și orice alte hotărâri sau înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare”.
În principiu, punerea în aplicare a unui titlu executoriu se poate face numai de către un executor judecătoresc, la cererea creditorului. Mai precis, cererea de executare silită este transmisă executorului, care apoi trebuie să ceară încuviințarea acesteia de către instanța de executare. „Cererea de încuviințare a executării silite se soluționează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părților. Pronunțarea se poate amâna cu cel mult 48 de ore, iar motivarea încheierii se face în cel mult 7 zile de la pronunțare”, scrie în Cod.
Prin urmare, „încuviințarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc care a solicitat încuviințarea să recurgă, simultan ori succesiv, la toate modalitățile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare”, se mai arată în actul normativ.
Notă: Informații pe larg despre executarea silită a datoriilor fiscale și nefiscale pot fi găsite aici și aici.
Comentarii articol (1)