O nouă modificare a sistemului de impozitare aplicabil microîntreprinderilor a fost operată zilele trecute, odată cu apariţia Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017.
Astfel, a fost majorat, de la 100.000 la 500.000 de euro, plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere. Practic, o firmă care a avut la final de 2016 o cifră de afaceri mai mică de 500.000 euro (echivalentul a 2.270.550 de lei), va deveni din februarie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, cu condiţia să îndeplinească şi alte câteva criterii, stabilite în Codul fiscal. Concret, acestea sunt:
- a realizat venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc sau activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale;
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
- capitalul social a fost deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale;
- nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti.
Astfel, pentru anul 2017, firmele autohtone plătitoare de impozit pe profit care au îndeplinit, la finalul anului 2016, condițiile de mai sus, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2017. Asta înseamnă aceste persoane juridice rămân plătitoare de impozit pe profit în ianuarie, urmând ca, de luna viitoare, să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de 1% (pentru cele care au cel puţin un angajat) sau de 3%, pentru cele care desfăşoară activităţi fără a avea salariaţi (noi reguli privind cotele de impozitare au fost stabilite tot prin OUG nr. 3/2017 - detalii aici).
Entităţile vizate de noile prevederi vor depune declaraţia de impozit pe profit, formularul 101, până cel târziu la 25 februarie (pentru perioada 1-31 ianuarie 2017). În plus, acestea vor depune, tot până la 25 februarie, formularul 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/de mențiuni", prin care vor anunţa modificarea sistemului de impozitare.
Totodată, firmele nou-înfiinţate care au capital social de minimum 45.000 de lei, precum şi cele ce şi-l completează pe parcurs până la această valoare, au acum posibilitatea de a opta pentru aplicarea impozitului pe profit.
Aşadar, doar companiile cu un capital social ce depăşeşte suma de 45.000 de lei pot opta pentru aplicarea impozitului pe profit, în detrimentul celui pentru microîntreprinderi. Această posibilitate a fost introdusă în legislaţie, începând cu 1 ianuarie 2017, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2016 - detalii sunt aici.
Pe de altă parte, tot de la 1 ianuarie 2017, a fost introdus în legislaţie un nou sistem de impozitare pentru firmele din turism şi alimentaţie publică (Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific - detalii aici).
Concret, noul impozit forfetar este datorat în 2017 de toate companiile care aveau înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
- 5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
- 5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;
- 5590 - ,,Alte servicii de cazare”;
- 5610 - ,,Restaurante’’;
- 5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
- 5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
- 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
Potrivit Legii nr. 170/2016, acestea trebuie să achite un impozit calculat în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată afacerea, suprafața acesteia sau sezonalitatea. Plata impozitului specific trebuie efectuată semestrial, în două tranşe egale: până la 25 iulie 2017 şi 25 ianuarie 2018.
Totuşi, noile prevederi au nevoie şi de norme de aplicare, ce ar fi trebuit să apară deja. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că firmele vizate de plata forfetarului aşteaptă cu interes clarificările.
Iată ce puteţi afla din continuarea articolului:
- ce impozit aplică în 2017 şi ce declaraţii depun firmele care au avut, la finalul lui 2016, o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro;
- cum şi când se va face trecerea la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru firmele plătitoare de impozit pe profit în 2016, ce au avut anul trecut o cifră de afaceri între 100.000 şi 500.000 de euro (noul plafon introdus);
- ce tip de impozit aplică firmele cu venituri mai mici de 500.000 de euro în 2016, dar care nu au îndeplinit alte criterii care să califice firma ca microîntreprindere;
- ce regim aplică societăţile care au avut, la 31 decembrie 2016, o cifră de afaceri de până în 500.000 de euro, dar care au, în acelaşi timp, un capital social de cel puţin 45.000 de lei;
- ce impozit plătesc firmele care desfăşoară activităţi în sectorul turistic sau alimentaţie publică, care au fost în anul trecut plătitoare de impozit pe profit.
Părerea specialistului
Cornel Grama, consultant fiscal şi expert contabil, a adunat, pe o pagină dedicată profesioniştilor din domeniu, toate informaţiile disponibile în acest moment în actele normative citate anterior, coroborate cu opiniile reprezentanţilor Fiscului.
În continuare, vom sintetiza cele mai importante prevederi concluzionate de acesta, rezultate din informaţiile existente la începutul lui 2017, cu precizarea că sunt aşteptate lămuriri suplimentare din partea Fiscului.
1. Prima ipostază vizează firmele plătitoare de impozit pe profit ce au avut, la 31 decembrie 2016, o cifră de afaceri mai mică de 100.000 de euro.
Astfel, acestea vor aplica impozitul pe veniturile microîntreprinderilor începând cu luna februarie, cu condiţia de a îndeplini celelalte criterii pentru încadrarea în această categorie, amintite de altfel în prima parte a articolului.
În luna ianuarie, acestea rămân plătitoare de impozit pe profit, urmând să depună formularul 010, prin care îşi modifică sistemul de impozitare, până la 25 februarie 2017.
Notă: Potrivit sursei citate, sunt aşteptate clarificări suplimentare prin normele de aplicare a OUG nr. 3/2017, astfel că nu este exclus să apară interpretări diferite faţă de cea de mai sus.
2. Mai departe, în cazul entităţilor cu o cifră de afaceri, la final de 2016, cuprinsă între 100.000 şi 500.000 de euro, şi care au aplicat impozitul pe profit anul trecut, lucrurile sunt asemănătoare cu prima situaţie prezentată.
Concret, acestea vor plăti tot impozit pe profit în ianuarie, urmând să treacă de luna viitoare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea declaraţiei 010 până la 25 februarie 2017;
3. Într-o altă situaţie, există firme care s-au încadrat, în 2016, în noul plafon de 500.000 de euro până la care o firmă poate fi încadrată ca microîntreprindere, dar care nu au îndeplinit şi celalte criterii prevăzute în Codul fiscal.
Spre exemplu, dacă firma a realizat venituri din consultanţă în proporţie de peste 20% din veniturile totale, aceasta va rămâne, în continuare, plătitoare de impozit pe profit, fără a putea aplica, în 2017 cel puţin, regimul fiscal al microîntreprinderilor.
4. Speţa devine mai interesantă în cazul companiilor ce au înregistrat, la finalul anului trecut, o cifră de afaceri sub 500.000 de euro, dar care îndeplinesc condiţia prevăzută de HG nr. 84/2016 pentru trecerea la "micro", respectiv au un capital social de cel puţin 45.000 de lei.
Astfel, acestea plătesc tot impozit pe profit în ianuarie, trec din februarie la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, dar, potrivit normelor în vigoare, pot opta pentru trecerea la impozitul pe profit începând cu trimestrul în care această condiție va fi îndeplinită.
Prin urmare, aceste entităţi vor aplica impozitul pe profit în tot anul 2017, astfel că situaţia este considerată cel puţin bizară de către Cornel Grama, în contextul în care trecerea la impozitul microîntreprinderilor, din februarie, este doar una formală.
5. În ceea ce le priveşte pe firmele vizate de plata impozitului specific, interpretările sunt diferite, astfel încât se aşteaptă clarificări prin normele metodologice de aplicare.
Conform anumitor opinii, firmele din turism sau restaurantele care au fost plătitoare de impozit pe profit în 2016 vor depune, până la 31 martie 2017, formularul 010, urmând să achite impozitul specific tot anul 2017, plata făcându-se în două tranşe, cum am arătat mai sus.
În altă interpretare, firmele cu o cifră de afaceri ce nu depăşeşte 500.000 de euro, ce au fost plătitoare de impozit pe profit în 2016, aplică acest sistem şi în luna ianuarie a acestui an, urmând să devină microîntreprinderi din luna februarie.
Totuşi, trebuie să ţinem de câteva aspecte:
- microîntreprinderile sunt exceptate de la plata impozitului specific (detalii aici),:
- Legea nr. 170/2016 dispune că, prin derogare de la prevederile titlului II din Codul fiscal, acolo unde este reglementat impozitul pe profit, firmele ce au în actele constitutive unul dintre cele opt coduri CAEN amintite vor aplica impozitul specific;
- OUG nr. 3/2017 a modificat, la rândul ei, titlul II din Codul fiscal.
În condiţiile în care legea privind impozitul specific este o reglementare separată, care se declară din start “derogare de la prevederile impozitului pe profit", aceasta primează şi se va aplica firmelor vizate (sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică).
"Drept urmare, nu contează cum se modifică Codul fiscal, pentru că Legea nr. 170/2016 (privind impozitul specific, n. red.) în continuare va reprezenta derogarea şi ea se va aplica cu prioritate în ce priveşte firmele vizate", a lămurit avocata Andreea Lisievici.
Nu în ultimul rând, firmele care desfăşoară activităţi în turism sau alimentaţie publică, dar care desfăşoară şi alte activităţi în afara acestora şi au avut în 2016 o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro, nu vor aplica impozitul specific din 2017, ci:
- vor rămâne plătitoare de impozit pe profit în luna ianuarie;
- pot trece la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, din februarie, cu depunerea formularului 010 până la 25 februarie.
Comentarii articol (5)