Prin accesarea aplicației SPV, firmele din România, precum și entitățile fără personalitate juridică, pot opta pentru pentru primirea actelor fiscale în format electronic. De altfel, o astfel de măsură a fost anunțată de ANAF încă de la începutul acestui an, printr-un comunicat de presă, dar a devenit oficială săptămâna trecută, atunci când în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 368 din 17 mai 2017 a apărut Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică. Totuși, noile prevederi vor intra în vigoare în 15 zile de la publicare, adică joi, moment de la care va fi extins și numărul documentelor transmise în relația Fisc-cetățean (detalii, aici).
Practic, cu ajutorul acestui serviciu, firmele vor putea obține mult mai ușor documente precum certificatul de atestare fiscală ori "Buletinul informativ", în format electronic. Concret, potrivit noului act normativ, prin SPV se pot comunica următoarele categorii de documente:
- declarațiile fiscale întocmite de firmă;
- cererile adresate către MFP sau ANAF, cum sunt cele pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală, adeverinței de venit, certificatului de cazier fiscal etc;
- acte administrativ-fiscale (decizii de impunere, decizii referitoare la obligații de plată accesorii, decizii privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecției fiscale etc.), acte de executare (somații) și alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, cum ar fi: notificări, înștiințări, aviz de inspecție fiscală etc;
- registrul documentelor electronice comunicate în ultimii doi ani;
- informații referitoare la istoricul acțiunilor;
- informații cu privire la obligațiile de plată ale firmei.
Potrivit informațiilor venite din partea Fiscului, SPV este un serviciu gratuit, disponibil 24 de ore din 24, însă modul în care contribuabilii se pot înregistra pentru un cont de utilizator este diferit, în funcție de calitatea contribuabilului. Astfel, în ceea ce privește persoanele juridice, acestea trebuie să se identifice electronic cu ajutorul certificatelor digitale calificate și să urmeze o anumită procedură, așa cum vom arăta mai jos.
În cazul în care contribuabilul nu este în posesia unei decizii primite anterior de la ANAF, este necesară deplasarea la ghișeul oricărui organ fiscal din cadrul ANAF pentru verificarea datelor declarate cu cele din actul de identitate.
De ajutor pentru tine: Vrei să afli cum să scapi cu bine dintr-un control al Fiscului? Hai la conferința „Inspecţii fiscale, contestații, litigii: Cum le gestionăm cu succes”, organizată de AvocatNet.ro în data de 30 mai 2017.
Iată ce puteți afla din continuarea articolului:
- cum se face înregistrarea firmelor în SPV;
- care e procedura pentru accesul acestora în aplicația amintită;
- condițiile de îndeplinit pentru comunicarea documentelor prin SPV.
Reguli pentru înregistrarea firmelor în SPV
Potrivit Ordinului MFP nr. 660/2017, persoanele juridice se pot identifica în mediul electronic astfel:
- cu certificatul calificat al firmei;
- cu certificatul calificat deținut de persoana fizică reprezentant legal al societății;
- cu certificatul calificat deținut de reprezentantul desemnat al companiei;
- cu certificatul calificat deținut de împuternicitul firmei.
Prin reprezentant desemnat se înțelege acea persoană fizică angajată a firmei, delegată de către reprezentantul legal al companiei pentru înregistrarea și utilizarea SPV.
De altfel, utilizarea SPV prin persoană desemnată sau împuternicit este posibilă atunci când sunt îndeplinite următoarele condiții:
- împuternicirea sau mandatul de reprezentare este generală/ general pentru toate operațiunile din SPV;
- împuternicirea sau mandatul de reprezentare conține acordul cu privire la accesul la informațiile referitoare la istoricul acțiunilor anterioare din SPV al persoanei reprezentate;
- sunt acceptați termenii și condițiile de utilizare a aplicației.
Prin urmare, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV, în numele firmei, persoanele fizice care au calitatea de reprezentant legal, reprezentant desemnat sau împuternicit.
După înregistrarea corespunzătoare ca utilizator SPV, sunt asigurate și permise următoarele acțiuni:
- modalitatea datelor de identificare a utilizatorului și schimbarea modalității de anunțare;
- comunicarea actelor administrativ-fiscale, cererilor, precum și a altor documente și informații;
- descărcări de documente;
- renunțarea la folosirea SPV;
- monitorizarea istoricului accesului și acțiunilor de mai sus.
Notă: În acest moment, site-ul ANAF permite doar înrolarea persoanelor fizice în SPV. Totuși, este așteptată cât de curând și o secțiune dedicată firmelor în acest sens, în condițiile în care noile prevederi vor intra în vigoare în mai puțin de o săptămână.
Condițiile pentru comunicarea actelor prin SPV
În cazul comunicării prin intermediul serviciului menționat a declarațiilor fiscale întocmite de contribuabil sau a cererilor adresate de acesta organului fiscal, data înregistrării acestora este data înregistrării pe platforma dedicată, astfel cum a fost comunicat firmei prin mesajul de confirmare transmis ca urmare a primirii acestora.
În ceea ce privește însă deciziile de impunere, somațiile, certificatele de atestare fiscală sau adeverința de venit, acestea se consideră comunicate în termen de 15 zile de la data punerii la dispoziția persoanei juridice.
Documentele emise de MFP sau ANAF se semnează cu certificatul digital al MFP. Totodată, documentele emise de persoanele ce se identifică cu certificat calificat se semnează cu același certificat calificat.
Notă: Lista completă a documentelor ce pot fi comunicate prin SPV în cazul firmelor este disponibilă în fișierul atașat.