Cetățenii sunt încurajați să își facă abonamente de sănătate în sistemul medical privat. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 a fost introdusă o facilitate în acest sens, aplicabilă de astăzi. Astfel, salariații care au abonamente de sănătate la clinici private pot obține de-acum o deducere a impozitului în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an.
Este vorba despre deducerea serviciilor medicale furnizate sub formă de abonamente plătite personal de angajați. La solicitarea redacției noastre, Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, ne-a transmis că prevederea „nu influențează abonamentele medicale plătite de angajator în numele angajatului.” Acesta consideră că nu vor fi foarte multe persoane care să beneficieze de această facilitate, având în vedere că cele mai multe astfel de abonamente sunt plătite de către firme.
Atenție! Specialistul a făcut precizarea că există un risc fiscal în legătură cu abonamentele platite de firmă în numele salariatului: „În momentul acesta, majoritatea companiilor consideră aceste servicii cheltuieli deductibile și nu le impozitează la nivelul angajatului. Există riscul fiscal ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să considere contravaloarea acestor abonamente ca beneficii ale angajatului și să le impoziteze, deoarece aceste abonamente acoperă servicii medicale oferite gratuit de sistemul public de sănătate.”
Practic, pentru a obține deducerea despre care am vorbit, e nevoie să prezentați angajatorului contractul de abonament medical. Acesta va opera scutirea, urmând ca la salariu să primiți ceva mai mulți bani. Radu Georgescu ne-a explicat că este vorba despre o sumă lunară maximă de aproximativ 150 de lei la care se poate aplica deducerea. Concret, salariatul ar putea scuti cel mult o sumă de aproximativ 24 de lei pe lună.
Serviciile medicale furnizate sub formă de abonament sunt definite de Legea nr. 95/2006 drept „servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate.”
Până acum, Codul fiscal prevedea deducerea în aceleași condiții doar a primelor de asigurare voluntară de sănătate, prevedere păstrată în continuare. În baza contractului de asigurare voluntară de sănătate, persoana care plătește primele are dreptul să primească îndemnizația asigurată dacă riscul asigurat se produce.
Aceste asigurări private de sănătate nu trebuie confundate cu abonamentele medicale. Specialistul contactat de noi ne-a explicat că, în timp ce abonamentele medicale au rolul de prevenție medicală, asigurările private de sănătate fac referire la serviciile de spitalizare. Acesta a mai precizat că cele două pot fi cumulate dacă o persoană are si asigurare, și abonament, dar deducerea va opera pentru „maximum 400 de euro din suma celor două”.
Notă: Dacă vreți să citiți și despre alte deduceri ale impozitului, aici găsiți informații despre deducerea personală.