Programul "Prima Casă", prin care cei interesați să-și cumpere o locuință sau să-și construiască una pot să obțină un credit garantat, în anumite proporții, de statul român, beneficiază anul acesta de un plafon total de garantare de 2,67 de miliarde de lei, dintre care 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 80/2017 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă". Actul este deja în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 153 din 1 martie 2017.
Așadar, statul acordă garanții persoanelor fizice care se împrumută prin acest program până la atingerea acestui plafon propus, însă judecând după experiența anului trecut, acesta va putea să fie suplimentat în decursul anului, în funcție de cerere și de posibilitățile de finanțare ale statului.
În 2016, Guvernul alocase programului menţionat un plafon total de garantare de 1,69 de miliarde de lei (în care erau incluși și banii rămași din 2015), dar acesta a fost suplimentat în decursul anului de trei ori: prima dată în luna mai, cu 500 de milioane de lei, apoi în luna octombrie, cu încă 500 de milioane de lei, iar ultima oară în decembrie, când statul a mai alocat 250 de milioane de lei.
Potrivit datelor oferite în nota de fundamentare a proiectului hotârârii, plafonul total de garantare alocat pentru anul 2016 este de 2,9403 de miliarde de lei, în contextul în care, din 2009 (anul lansării programului) și până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde de lei.
Totuși, anul trecut a adus o schimbare importantă în materia garanției oferite de stat, pentru că OUG nr. 97/2016 a stabilit că doar creditele pentru locuințele noi sau consolidate mai pot fi garantate în procent de maxim 50%. Pentru celelalte tipuri de locuințe, procentul maxim de garantare este de 40% din valoarea finanțării. Ordonanța din decembrie stabilește că locuințele noi sunt acele locuințe care au fost finalizate, făcându-se recepția lor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, sunt asimilate locuințelor noi și locuințele supuse unor lucrări de consolidare sau de reducere a riscului seismic în ultimii cinci ani înainte de data solicitării creditului.
Notă: Pentru mai multe detalii despre condițiile în care vă puteți cumpăra sau construi o locuință prin Programul "Prima Casă", puteți citi acest articol.
Guvernul a stabilit ce locuințe se pot cumpăra prin Program
Recent, Executivul a adus și o serie de modificări la normele de punere în aplicare aferente acestui program, prin același act normativ. Concret, s-a introdus un nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin "Prima casă". Concret, la categoria locuințe noi se pot încadra doar imobilele care respectă cerinţele pentru a fi încadrate în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Acest termen de cinci ani se apreciază în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.
De asemenea, hotărârea mai prevede că locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, sunt asimilate locuinţelor noi.
La acest moment, normele de aplicare se referă la locuințele noi fără să mai ofere însă și alte criterii pentru încadrarea la această categorie, ceea ce înseamnă că normele care vor intra în vigoare vin să clarifice anumite aspecte, dar și să restrângă sfera imobilelor care pot fi încadrate la categoria locuințelor noi.
Actul mai prevede următoarele categorii de locuințe:
- locuinţele consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de Autoritatea Națională a Locuințelor (ANL);
- locuinţele viitoare, care urmează să se construiască de către beneficiari individuali, inclusiv cele care se construiesc prin programele derulate de ANL ori cele care urmează să se construiască prin asociaţii fără personalitate juridică, cel puţin unul dintre asociaţi fiind proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuinţele;
-
locuinţele recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de cinci ani înainte de data
solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile locuințelor noi sau consolitate.
După cum spuneam, definițiile care tocmai au intrat în vigoare sunt mai specifice decât cele prevăzute în vechile norme, care se refereau la locuințele finalizate, la cele nefinalizate, la locuințele noi și la cele viitoare, construite de beneficiarii persoane fizice sau de persoanele juridice.
Comentarii articol (0)