Potrivit calendarului obligaţiilor fiscale pentru luna ianuarie, stabilit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), ultima zi din această lună reprezintă termenul-limită pentru depunerea mai multor declaraţii fiscale, inclusiv formularul 600 "Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii", prin intermediul căruia persoanelor care obţin venituri din activităţi independente (inclusiv PFA) le este calculată contribuția pentru pensii datorată în acest an - detalii despre depunerea acestui document sunt aici.
În plus, azi este ultima zi în care poate fi depus formularul 220 „Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit“, prin care contribuabilii îşi estimează veniturile şi cheltuielile pentru anul 2017.
Concret, formularul 220 se depune, după cum urmează:
A. Pentru schimbarea, prin opțiune, în condițiile legii, a sistemului de impunere pentru persoanele fizice (de la impunere în sistem real la normă de venit sau invers) de către:
- contribuabilii care obțin venituri din activități independente, impuși pe bază de norme de venit, și care doresc, prin opțiune, să treacă la impunere în sistem real;
- contribuabilii care obțin venituri din activități independente, impuși în sistem real și care doresc, prin opțiune, să treacă la impunere la normă de venit;
- contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală și doresc să treacă la impunere în sistem real;
- contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (sub cinci contracte de închiriere) impuse în sistem forfetar, și doresc să treacă la impunere în sistem real.
B. Contribuabilii persoane fizice pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior (2016) au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro. Aceștia au obligația determinării venitului net anual în sistem real începând cu 2017.
C. Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și cinci camere inclusiv.
Practic, solicitarea privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit şi contribuţii sociale se face de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, pe baza formularului 220, prin bifarea căsuţei „Recalcularea plăţilor anticipate“ şi căsuţei „Cu titlu de impozit“ şi/sau căsuţei „Cu titlu de contribuţii sociale“, după caz. Suplimentar, formularul trebuie însoţit de documente justificative, din care să rezulte situaţia contribuabilului.
În ceea ce priveşte procedura pentru recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii la pensii, stabilite prin decizie de impunere, aceasta se aplică pentru următoarele situaţii:
- la încetarea activităţii în cursul anului fiscal sau suspendarea temporară a acesteia, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor de venit;
- atunci când persoanele fizice nu se mai încadrează în categoria persoanelor care au obligaţia plăţii contribuţiei, respectiv acestea intră în categoria celor care au calitatea de pensionari sau în categoria persoanelor asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.
Ce alte declaraţii fiscale au azi termenul de depunere
Pe lângă formularele 600 şi 220, ziua de astăzi reprezintă termenul-limită pentru depunerea:
- Declarației de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, formular 010. Acesta se depune de către persoanele şi entităţile care doresc să opteze pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la lună.
- Notificării privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit, formular 012. Se depune de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit care doresc să schimbe sistemul de declarare și plată.
- Cererii de restituire a accizelor în baza prevederilor art. 395 din Codul fiscal. Se depune de către beneficiarii scutirilor de accize (instituţii, organizaţii).