Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 166/2017 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 86 din 31 ianuarie 2017.
Societățile comerciale se numără printre entitățile obligate prin lege să întocmească situații financiare anuale și să le depună la unitățile teritoriale ale MFP. Astfel, firmele sunt nevoite să transmită situațiile financiare pentru anul 2016, potrivit actului normativ citat, în cel mult 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.
Din moment ce ordinul prevede că „exercițiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situațiile financiare anuale și, de regulă, coincide cu anul calendaristic”, rezultă că, pentru 2016, situațiile trebuie depuse de companii până marți, inclusiv.
Situațiile financiare pentru anul trecut trebuie semnate atât de persoanele abilitate în acest sens, cât și de administratorul sau persoana ce se ocupă de gestionarea firmei. „Situațiile financiare anuale se întocmesc și se publică, potrivit legii, în limba română și în lei. Această unitate de măsură se va trece pe fiecare formular în parte”, este punctat în Ordinul MFP nr. 166/2017.
Depășirea termenului legal de depunere a situațiilor pe 2016 poate fi sancționată, conform Legii contabilității, după cum urmează:
- amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare (adică dacă documentele se depun între 31 mai și 22 iunie 2017);
- amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare (adică dacă documentele se depun între 23 iunie și 13 iulie 2017);
- amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare (adică dacă documentele de depun după data de 13 iulie 2017).
Notă: La întocmirea situațiilor financiare anuale, firmele se folosesc de Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, ce sunt prevăzute de Ordinul MFP nr. 1.802/2014.
O întârziere prea mare la depunere poate duce la dizolvare
Începând din anul 2015, Legea societăților prevede că firmele care întârzie prea mult cu depunerea situațiilor financiare anuale riscă să fie dizolvate. Concret, dispoziția este valabilă în măsura în care întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare de la termenul-limită de depunere.
Având în vedere că marți este ultima zi în care se pot depune situațiile pe 2016, calculele redacției noastre arată că termenul de 60 de zile lucrătoare se împlinește pe 25 august 2017. Prin urmare, cei ce depășesc această dată riscă dizolvarea societății.
Mai exact, dizolvarea unei societăți ce întârzie prea mult cu depunerea situațiilor financiare poate fi pronunțată de tribunal la cererea oricărei persoane interesate sau a Registrului Comerțului, se arată în actul normativ citat.
„Lista societăților pentru care Oficiul Național al Registrului Comerțului urmează să formuleze acțiuni de dizolvare se afișează pe pagina sa de internet sau pe portalul de servicii on-line cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte și se transmite Ministerului Finanțelor Publice - Agenția Națională de Administrare Fiscală”, scrie în Legea societăților.
Hotărârea de dizolvare a tribunalului este comunicată și societății în cauză, dar este publicată și în Monitorul Oficial (partea a IV-a). „Orice persoană interesată poate face numai apel împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Apelantul va depune o copie a apelului la oficiul registrului comerțului, pentru menționare în registrul comerțului”, mai prevede legea.
Apoi, după ce hotărârea judecătorească de dizolvare rămâne definitivă, persoana juridică intră în procedura legală de lichidare.
Comentarii articol (1)