Fermierii activi au putut depune cererile unice de plată pentru 2017, fără a fi penalizați, până pe 15 mai 2017. Măsura este inclusă în Ordinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 45/2017 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 149 din 28 februarie 2017.
În acelaşi timp însă, conform normelor în vigoare, fermierii dispun şi de o perioadă suplimentară de depunere de 25 de zile calendaristice, în caz că nu s-au putut încadra în termenul iniţial, însă sunt penalizaţi pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
Potrivit calculelor noastre, ultima zi în care se mai pot depune cererile unice este astăzi, iar pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, autorităţile scad 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul dacă ar fi depus documentele până pe 15 mai.
"Cererea unică de plată se depune la centrele judeţene ale APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - n. red.), pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, şi la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol", scrie în ordinul apărut în Monitor.
În ceea ce îi privește pe producătorii agricoli care folosesc apă pentru irigaţii, aceștia trebuie să mai prezinte, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la termenul-limită de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigaţii. Concret, acestea sunt:
- autorizaţia de utilizare a apei pentru irigaţii eliberată de Administraţia Naţională "Apele Române";
- calitatea de membru al unei organizaţii a utilizatorilor de apă pentru irigaţii;
- contractul de irigaţii al organizaţiei încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau contractul de irigaţii încheiat între beneficiar şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, după caz.
Conform normelor în vigoare, banii vor fi achitați fermierilor în conturile bancare ale acestora, dar doar după verificarea și procesarea cererilor unice de plată depuse.
Cererea unică de plată se poate completa şi online
Potrivit unui comunicat de presă recent al APIA, cererile unice de plată pot fi completate şi prin intermediul aplicaţiei IPA Online, care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe site-ul instituției.
În schimb, "finalizarea și închiderea Cererii unice de plată în IPA Online se face numai în Centrele APIA, în prezenţa funcţionarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic", așa cum reiese din anunțul citat.
Eligibile la plată sunt exploatațiile care au o suprafața de cel puțin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafața de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbuști fructiferi, parcela trebuie să aibă o suprafața de cel puțin 0,1 ha și/sau (dacă este cazul) să dețină un număr minim de animale. Pentru sere și solarii, suprafața minimă trebuie să fie de 0,3 ha.
Nu în ultimul rând, reprezentanții APIA le recomandă fermierilor activi, persoane fizice și/sau juridice care desfășoară activități agricole ca utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, ca înainte de a veni la centrele locale/judeţene ale agenţiei să se prezinte la primăriile de care aparțin pentru a verifica în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploatație și animale pentru a verifica situația acestora în registrul Național al Exploatațiilor.
Rectificare (22.06.2017): Într-o versiune anterioară a acestui articol, era precizat eronat că cererile unice de plată mai pot fi depuse până la 22 iunie 2017, cu penalizări. În fapt, cererile au putut fi depuse, cu penalizări, doar până la 9 iunie 2017, din moment ce era vorba de 25 de zile calendaristice de la data de 15 mai 2017, nu 25 de zile lucrătoare.