În orice perioadă din an în care există creșteri în vânzarea de produse sau prestarea de servicii, autoritățile își sporesc, în mod obișnuit, acțiunile de control la companii. Ideea ce stă la baza intensificării inspecțiilor este că creșterile de acest gen pot determina apariția unor situații nu tocmai legale.
Ca să exemplificăm cu ajutorul unor situații observate de autorități de-a lungul timpului, putem lua cazul muncii sezoniere. De activitățile ocazionale desfășurate în funcție de anotimp poate fi nevoie în timpul verii mult mai mult decât în timpul iernii, de exemplu. Asta înseamnă că restaurantele și terasele au nevoie de angajați suplimentari, iar că în construcții și în agricultură este nevoie de o considerabilă forță de muncă.
Pentru a reduce cât de cât povara fiscală implicată de angajarea salariaților (plata impozitului pe venituri și a contribuțiilor sociale obligatorii), unele firme preferă să riște și să apeleze la munca la negru pentru activitățile derulate doar două-trei luni pe an. Sau pentru activitățile pentru care e nevoie de oameni în plus doar pe durata a 12-14 weekenduri pe an. Având în spate experiența anilor precedenți, conducătorii diverselor instituții și autorități publice cunosc tendințele anuale de a încălca legislația, astfel că iau măsuri pentru sporirea verificărilor.
Un alt caz ce poate fi scos în evidență este cel al vânzărilor de alimente în perioadele sărbătorilor religioase majore, cum ar fi Paștele. Pentru a face față cererii consumatorilor, comercianții pot trece cu vederea obligațiile legale pe care le au privind transportul cărnii, obținerea documentației de proveniență, igienizarea spațiilor de vânzare sau chiar valabilitatea produselor. Din acest motiv, inspectorii sanitari pot apărea înaintea Paștelui mai des decât de obicei, pentru a verifica, pe întreg lanțul de producție și comercializare, firmele ce se ocupă de carne, ouă și lactate, printre altele.
Însă acestea sunt doar câteva exemple relevante. În cursul unui an sunt mult mai multe perioade ce pot determina intensificarea controalelor pentru anumite categorii de firme. Prin urmare, bazându-se pe informațiile furnizate de autorități, redacția noastră a întocmit un calendar complex de estimări pentru verificările ce pot viza firmele în 2017. Acesta a fost întocmit având în vedere controalele desfășurate de obicei de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Inspecția Muncii (IM), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).
În paragrafele următoare poți găsi:
- un calendar complex ce include posibilele controale ale fiecărei entități dintre cele enumerate, corelate cu anumite perioade din 2017 și din începutul lui 2018 și cu activitățile specifice ale companiilor;
- ce fel de activități sunt vizate cel mai des de verificările inspectorilor de stat și ce anume se urmărește în cadrul acestora;
- autoritățile care desfășoară constant verificări la firme, indiferent de ce perioadă a anului este;
- perioadele din 2017 în care sunt șanse să apară minivacanțe ce pot determina creșteri în vânzările de produse și prestarea de servicii.
Perioadele din an în care controalele autorităților se intensifică
Calendarul de mai jos are la bază activitățile de control desfășurate de autorități în ultimii doi-trei ani, însă trebuie precizat chiar din start că acesta conține doar estimări strict orientative. Prin urmare, estimările nu sunt bătute în cuie, iar nu toate companiile ce ar putea fi vizate vor fi controlate efectiv de inspectori în 2017.
Perioada | Cine vine în control | Cine e controlat / Ce se controlează | ||
Primăvara (mar - mai 2017) |
Paște |
Inspectorii ANSVSA (de obicei vin cu mai multe zile înainte, dar și în timpul sărbătorii) |
Târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare, unitățile de producere, prelucrare, depozitare, transportarea și comercializarea peștelui, cărnii de miel, ouălor. Unitățile de alimentație publică (restaurante, fast-fooduri, cantine etc.). Fabricarea produselor de morărit (prelucrarea cerealelor) și panificație (brutării), a produselor de patiserie, depozitele de legume, fructe, semințe și conserve, unitățile de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare. Hipermarketurile, supermarketurile, magazinele alimentare. Verificări în trafic, pentru a vedea dacă produsele alimentare sau animalele sunt transportate în condiții corespunzătoare. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente. Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile. Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Vacanța elevilor (15 apr - 1 mai) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
||
Ziua Muncii (1 mai) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a muncii sezoniere în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANSVSA |
Restaurantele, fast-foodurile, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice și magazinele alimentare din zonele de interes turistic. Unitățile de alimentație publică sezoniere, cum ar fi restaurantele, terasele și fast-foodurile din parcuri, ștranduri sau locuri de recreere. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. Supermarketurile, hipermarketurile. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
În tot sezonul | Inspectorii ISCTR | |||
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă). Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice). Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile Transporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniul construcțiilor și alte domenii ce implică munca sezonieră. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți). De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Vara (iun - aug 2017) |
Ziua Copilului (1 iun) |
Inspectorii ANAF |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. Centrele comerciale, odată cu creșterea vânzărilor pentru Ziua Copilului. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|
Inspectorii IM |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile, locurile în care se organizează evenimente publice pentru copii. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Controale estimate dacă apare posibilitatea unei minivacanțe între 1 și 5 iunie, deoarece 1 iunie este joi. | ||||
Rusalii (4-5 iun) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral sau din alte zone ale țării. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Vacanța elevilor (din 17 iun) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
||
Adormirea Maicii Domnului (15 aug) |
Inspectorii ANAF |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice de pe litoral. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
* Observație: Intensificare a controalelor estimată dacă apare posibilitatea unei minivacanțe între 12 și 15 august, deoarece 15 august este marți. | ||||
În tot sezonul | Inspectorii ISCTR |
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă), în special în zonele turistice de pe litoral. Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, tonetele de înghețată, pensiunile turistice), taberele școlare, pescăriile, în special în zonele turistice de pe litoral. Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile, în special în zonele turistice de pe litoral. Transporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniul construcțiilor și alte domenii ce implică munca sezonieră (în special în stațiunile turistice și mai ales în caz de temperaturi foarte ridicate). De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți), hotelurile, restaurantele, barurile, cluburile, terasele. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement (hotelurile, cluburile, barurile, discotecile), în special în zona litoralului. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Toamna (sep - noi 2017) |
Vacanța elevilor (28 oct - 5 noi) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|
Sfântul Andrei (30 noi) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANSVSA (de obicei acoperă toată perioada dintre Sfântul Andrei și Anul nou) |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
În tot sezonul |
Inspectorii ISCTR |
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă). Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice). Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile Transporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniul construcțiilor și alte domenii ce implică munca sezonieră. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți). De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Iarna |
Ziua Națională (1 dec) |
Inspectorii ANAF |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|
Inspectorii IM |
Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANSVSA |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Vacanța elevilor (23 dec - 14 ian) |
Inspectorii IGSU (de obicei vin înainte de începerea vacanței) |
Taberele școlare și alte obiective în care elevii se mai pot duce în grupuri mari. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
||
Crăciun (25-26 dec) |
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente. Centrele comerciale, odată cu creșterea vânzărilor pentru sărbătorile de iarnă. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IGSU |
Supermarketurile, hipermarketurile. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Inspectorii ANSVSA |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, târgurile de animale, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală (în special când e vorba de carnea de porc). Verificări în trafic, pentru a vedea dacă produsele alimentare sau animalele sunt transportate în condiții corespunzătoare. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Anul nou (1-2 ian) |
Inspectorii ANAF |
Localurile ce organizează petreceri de Anul nou (restaurante, cluburi). De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Unitățile de alimentație publică, piețele agroalimentare, supermarketurile, hipermarketurile, unitățile în care sunt depozitate ori vândute produsele de origine animală. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
Sfântul Valentin (14 feb) |
Inspectorii ANAF |
Centrele comerciale, restaurantele, florăriile, saloanele de înfrumusețare, odată cu creșterea vânzărilor în perioada Sfântului Valentin. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Ziua Unirii Principatelor și Dragobete (24 ian) |
Inspectorii ANAF |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. Centrele comerciale, restaurantele, florăriile, saloanele de înfrumusețare, odată cu creșterea vânzărilor în perioada sărbătorii de Dragobete. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
||
Inspectorii IM |
* Hotelurile, restaurantele, barurile, terasele și cluburile, odată cu creșterea considerabilă a numărului de turiști în stațiunile turistice din zonele montane. De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii IGSU |
* Supermarketurile, hipermarketurile. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
|||
* Observație: Intensificare a controalelor estimată dacă apare posibilitatea unei minivacanțe fie între 20 și 24 ianuarie, fie între 24 și 28 ianuarie, din moment ce 24 ianuarie este miercuri. | ||||
În tot sezonul | Inspectorii ISCTR |
Transportatorii rutieri de mărfuri și persoane, în trafic și la sedii. Autogările, școlile de șoferi. De obicei se verifică documentele de transport. |
||
Inspectorii ANSVSA |
Industria alimentară (produsele de morărit, băuturile răcoritoare și alcoolice, pâinea și produsele de patiserie, depozitarea alimentelor, semințelor, legumelor, fructelor și conservelor, companiile ce se ocupă de carne, lapte și lactate, ouă).
Unitățile de alimentație publică (restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, cantinele, cofetăriile, patiseriile, pensiunile turistice). Piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurileTransporturile de fructe și legume. De obicei se verifică actele de proveniență, autorizațiile de transport, autorizările spațiilor de prelucrare, depozitare, comercializare, condițiile de igienă, etichetarea corectă. |
|||
Inspectorii IM |
Unitățile medicale, cluburile sportive, domeniile ce implică munca în aer liber (în caz de temperaturi foarte scăzute). De obicei caută să depisteze orice formă de muncă la negru și verifică protecția salariaților la locul de muncă. |
|||
Inspectorii ANAF |
Comercianții de alimente, haine și încălțăminte, domeniul produselor accizabile (alcool, tutun, combustibili, carburanți), hotelurile, restaurantele, barurile, cluburile, terasele. De obicei se verifică actele de proveniență, folosirea caselor de marcat, emiterea bonurilor fiscale, chitanțelor, facturilor, înregistrarea tuturor achizițiilor și a veniturilor reale. |
|||
Inspectorii IGSU |
Unitățile de turism și agrement (hotelurile, cluburile, barurile, discotecile), în special în zonele montane. De obicei se verifică autorizarea pentru securitatea la incendiu. |
Atenție! Indiferent de estimările redacției noastre, autoritățile pot opta oricând pentru desfășurarea unor campanii naționale de controale, în urma apariției unor situații grave ce pot duce la luarea unor asemenea măsuri. De exemplu, inspectorii IGSU și-au intensificat controalele în cluburi, baruri și discoteci după incendiile din cluburile bucureștene Colectiv și Bamboo. Totodată, Fiscul și-a anunțat recent intențiile de a face verificări ample la comercianții online și la firmele obligate să declare și să achite impozitul pe profit pe anul 2016.
Câteva sfaturi de care să ții cont
De principiu, orice societate poate face obiectul controalelor autorităților, indiferent de dimensiunile ei sau de domeniul în care activează. Astfel, orice antreprenor sau afacerist ar trebui să respecte obligațiile legale ce-i revin, pentru a evita să fie sancționat.
Un prim sfat util firmelor este să aibă actele în regulă. Concret, ne referim la folosirea caselor de marcat fiscalizate, emiterea de bonuri fiscale și facturi pentru bunuri și servicii și respectarea obligațiilor fiscale (depunerea declarațiilor și situațiilor financiare, plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor).
Totodată, angajatorii trebuie să aibă contracte de muncă încheiate cu toți salariații pe care-i au, să facă raportările impuse de legislație către Inspecția Muncii și să anunțe orice fel de modificări contractuale majore sau accidente de muncă. De asemenea, firmele din domeniul turistic sau din cel de divertisment trebuie să facă demersurile necesare autorizării pentru securitatea la incendiu, iar transportatorii trebuie să aibă întotdeauna autorizările necesare.
Un al doilea sfat ar fi acordarea unei atenții deosebite condițiilor în care lucrează salariații. Minorii de peste 15 ani, precum și mamele și viitoarele mame trebuie să fie protejați de muncile ce pot dăuna sănătății lor, iar cei ce lucrează zilnic în fața calculatorului au nevoie de pauze dese și verificări oculare constante. În fine, societățile mai trebuie să asigure condiții optime de muncă atât în birouri (aer condiționat, luminozitate, echipament adecvat etc.), cât și în aer liber (echipament de protecție, pauze de hidratare/încălzire, asistență medicală de urgență etc.).
Un al treilea și ultim sfat esențial este, desigur, creșterea vigilenței în perioadele din an în care afacerea fiecăruia are șanse sporite să fie în vizorul autorităților. Adică, mai exact, în perioadele cu sărbători religioase majore ori sărbători naționale, în timpul sezonului estival sau în timpul minivacanțelor. Informații pe larg despre aceste trei sfaturi pot fi găsite aici.
Notă: Seria de articole a redacției AvocatNet.ro privind controalele autorităților la firme în anul 2017 poate fi găsită aici.