De la 1 ianuarie 2017, prin intermediul Legii nr. 170/2016, în legislația românească a fost introdus impozitul specific, cel care se aplică, în principiu, hotelurilor, restaurantelor și barurilor. Mai exact, vizate de aplicarea noului sistem de impozitare sunt firmele care aveau înscrise în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;
- 5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;
- 5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;
- 5590 - ,,Alte servicii de cazare”;
- 5610 - ,,Restaurante’’;
- 5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;
- 5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;
- 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.
Totuși, pentru a achita efectiv noul impozit forfetar, determinat în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată afacerea, suprafața acesteia sau sezonalitatea, este necesar ca respectiva societate să și desfășoare efectiv activitate în domeniul cazării ori în cel al alimentației publice. Măsura este prevăzută în normele pentru aplicarea impozitului specific, ce urmează să apară cât de curând în Monitor, astfel că, spre exemplu, o companie ce are trecută în actul constitutiv ca activitate secundară „restaurante”, dar nu are niciun restaurant deschis din care să obțină bani, va fi scutită de aplicarea impozitului specific - detalii suplimentare, aici.
Legea nr. 170/2016 stabilește că firmele din domeniul cazării și cel al alimentației publice care au fost plătitoare de impozit pe profit la final de 2016 și care ar fi aplicat acest sistem și în acest an, în cazul în care nu ar fi apărut forfetarul, trebuie să notifice Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) până cel mai târziu astăzi, prin depunerea formularului 010 - „Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică”.
"Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul specific", scrie la articolul 11 din actul normativ citat.
O astfel de prevedere este inclusă și în ordinul ce aprobă normele de aplicare pentru impozitul specific, acolo unde se stabilește că notificarea organului fiscal se efectuează până la data de 31 martie 2017 sau, după caz, până la data de 31 martie a anului următor, pentru firmele care la data de 31 decembrie a anului precedent desfășurau una dintre activitățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prezentate la începutul articolului și care nu se aflau în lichidare.
În acest an, impozitul specific este aplicat de către firmele din sectorul turistic, restaurante și alimentație publică care au fost plătitoare de impozit pe profit în 2016 și care ar fi achitat în continuare acest tip de impozit (cu condiția să fi avut afaceri de peste 100.000 de euro în 2016) dacă nu apărea forfetarul. O astfel de lămurire este cuprinsă într-un proiect de act normativ care va modifica normele Codului fiscal.
În același timp, documentul citat anterior, ce trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica, prevede că firmele plătitoare de impozit „micro” în 2016 și cele plătitoare de impozit pe profit care la 1 ianuarie 2017 s-au încadrat la impozit „micro” rămân în 2017 la plata impozitului „micro”, chiar dacă desfășoară o activitate încadrată la impozitul specific.
Practic, în formularul 010, care a fost actualizat ultima dată luna trecută, se vor completa mențiunile referitoare la modificarea datelor declarate anterior, ca urmare a schimbării regimului de impozitare. Formularul 010 se completează în dublu exemplar, datele fiind înscrise cu majuscule, citeț și corect. Unul dintre documente rămâne la contribuabil, iar celălalt rămâne la organul fiscal competent.
„Organul fiscal competent pentru contribuabilii care se înregistrează direct (reprezentant legal) sau prin împuternicit, este organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal contribuabilul sau, în cazul depunerii declarației de mențiuni, organul fiscal în a cărui evidență este înregistrat”, se precizează în Ordinul ANAF nr. 3.698/2015.
Referitor la depunerea declarației fiscale, acest lucru se face direct (prin reprezentantul legal al firmei) sau prin intermediul unui împuternicit, la registratura organului fiscal competent. Totuși, există și varianta depunerii la poștă, prin scrisoare recomandată.
Atenție! Nedepunerea în termen a declarației 010 de mențiuni poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii și mari, respectiv între 500 și 1.000 lei pentru celelalte persoane juridice.
În ce situații se va plăti și impozit specific, și impozit pe profit
În normele pentru aplicarea impozitului specific, redactate de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Turismului, va apărea și o lămurire conform căreia firmele ce activează în domeniul cazării ori al alimentației publice, dar desfășoară, concomitent, și altfel de activități, vor aplica o impozitare mixtă. Mai precis, acești operatori economici vor fi obligați să determine și să plătească, concomitent:
- impozit specific pentru veniturile obținute din sectorul hotelier și alimentație publică;
- impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități.
Spre exemplu, un contribuabil care deține o pensiune, dar și un magazin de încălțăminte, va plăti impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea unității de cazare și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea magazinului de încălțăminte.
Situația e ceva mai complicată pentru o firmă ce deține un complex hotelier compus din unitatea de cazare, restaurant și bar, dar, independent de acestea, deține și o piscină, într-o locație diferită. În acest caz, se va datora impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea complexului hotelier și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea piscinei independente.
Notă: Mai multe exemple în care se va aplica regimul mixt de impozitare găsiți aici.
Termenele până la care se va plăti impozitul specific
Conform prevederilor în vigoare de la 1 ianuarie 2017, declararea şi plata impozitului specific trebuie efectuate semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. Suma de plată va reprezenta astfel o jumătate din impozitul specific anual, iar termenele-limită până la care trebuie achitat impozitul sunt:
- 25 iulie 2017 - plata primei tranşe, aferente semestrului I din 2017;
- 25 ianuarie 2018 - plata celei de-a doua tranşe, aferente semestrului II din 2017.
Declararea semestrială a forfetarului se va face prin intermediul formularului 100 („Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat”). În acest sens, în Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat a apărut poziția numărul 72 - „Impozit specific unor activități”, acesta urmând să fie achitat în contul unic pentru impozite și taxe (20.A.47.01.00).
Notă: Despre noile reguli de completare a declarației 100 puteți citi informații aici.