Lista intermediară a proiectelor aprobate pentru finanțare, precum și a proiectelor respinse sau aflate în alte faze ale procesului de evaluare a fost publicată marți (și actualizată în cursul zilei de astăzi) pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor derulate de IMM-uri. Până în prezent au fost evaluate primele 10.000 de proiecte depuse, statusul cererilor de finanțare fiind acceptat/admis, respins, în clarificari, în verificare.
În perioada următoare urmează actualizarea listei cu verificarea următoarelor 500 de proiecte, ceea ce înseamnă, potrivit comunicatului publicat de către MMACA, că procedura de evaluare va fi suspendată în cazul proiectelor care au un număr RUE peste 10.500.
Lista parțială a proiectelor evaluate până în prezent poate fi verificată aici.
Totodată, reamintim faptul că termenul limită prevăzut pentru semnarea acordurilor de finanțare pentru proiectele aprobate în cadrul programului Start-up Nation a fost prelungit, pentru a doua oară, până în data de 15 noiembrie 2017. Modificarea este prevăzută în cadrul Ordinului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat nr. 1.295/2017 privind modificarea schemei de ajutor de minimis prevăzute în Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii Start-up Nation România, publicat joi în Monitorul Oficial.
Conform unor declarații recente ale lui Ilan Laufer, ministrul MMACA, făcute în cursul unei dezbateri organizate în prima jumătate a lunii octombrie la Târgu Mureș, vor fi finanțate suplimentar încă aproximativ 2.000 de planuri de afaceri, ca urmare a procentului ridicat al proiectelor respinse ca urmare a unor greșeli de eligibilitate și conformitate. În plus, nu toți antreprenorii selectați la finanțare au solicitat ajutorul maxim de 200.000 de lei, ceea ce a condus la necesitatea selectării unor proiecte suplimentare și prelungirea termenului de semnare a acordurilor de finanțare.
Având în vedere această prelungire succesivă a termenului până la care se vor semna acordurile de finanțare, de la 29 septembrie la 15 octombrie și ulterior la 15 noiembrie 2017, este de așteptat ca și alte termene să fie decalate la rândul lor pentru derularea diverselor activități din cadrul proiectelor:
- procedura de selecție a furnizorilor;
- contractarea creditului bancar de tip punte;
- efectuarea plăților către furnizorii de bunuri și servicii;
- predarea bunurilor achiziționate, în cazul în care nu sunt în stocul furnizorilor;
- selecția personalului necesar;
- depunerea cererii de decontare a cheltuielilor eligibile efectuate;
- încasarea efectivă a ajutorului financiar nerambusabil.
Documentele necesare în vederea semnării acordurilor de finanțare
Pentru semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii trebuie să obțină și să prezinte următoarele documente:
- certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligațiilor de plată la bugetul general, în termen de valabilitate la data semnării acordului;
- certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligațiilor de plată a impozitelor și taxelor locale. În cazul în care firma nu este înregistrată ca fiind plătitoare în cadrul administraţiei respective, se solicită o adeverinţă.
- documentul emis de către ONRC din care să rezulte că întreprinderile beneficiare sunt întreprinderile nou înființate de către persoane fizice care nu au avut calitatea de acționar sau asociat într-o altă întreprindere mică sau mijlocie care a desfășurat aceeași activitate autorizată (cod CAEN) pe care a aplicat în cadrul programului în anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii până la deschiderea sesiunii de înscriere.
Astfel, pentru a da posibilitatea tuturor aplicanților să obțină documentația necesară semnării acordurilor și să se prezinte la sediul Agențiilor conform programărilor acestora, termenul limită de verificare a dosarelor și semnare a acordurilor de finanțare stipulat în schema de ajutor de minimis Start up Nation se va prelungi până la data de 15 noiembrie 2017.
Cum se va face verificarea proiectelor depuse
Verificarea planurilor de afaceri se va efectua doar în cazul întreprinderilor ale căror planuri de afaceri care au fost admise din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, în ordinea numărului RUE, în limita bugetului aprobat.
Peste limita bugetului aprobat, verificarea planurilor de afaceri se efectuează în cazul în care aplicanţii admişi la finanţare renunță la finanțare sau în cazul în care contractele de finanțare nu sunt semnate de către beneficiari în termenul util.
Verificarea planurilor de afaceri presupune:
- veridicitatea și coerența informaţiilor înscrise în planul de afaceri;
- completarea tuturor câmpurilor Planului de afaceri;
- precizarea codului CAEN eligibil;
- verificarea legăturii activelor achiziţionate cu fluxul activităţilor / subactivităţilor care sunt necesare desfăşurării sau promovării activităţilor codului CAEN pentru care se solicită finanţare;
- concordanţa între codul CAEN pe care se accesează şi activităţile propuse în planul de afaceri.
După verificarea planurilor de afaceri se va emite Scrisoarea de admitere de principiu la finanţare în limita bugetului și se va transmite solicitanților.
Procedura de evaluare a proiectelor prevede, de asemenea, posibilitatea transmiterii unor solicitări de clarificări, termenul de răspuns fiind de cinci zile de la transmitere. Nedepunerea clarificărilor solicitate în termen conduce la respingerea proiectului.
În cazul în care solicitantul este nemulțumit de rezultatul evaluării proiectului său, el are posibilitatea de a formula și de a transmite o contestație în care va preciza motivele de fapt şi de drept, precum și argumentele pe care se întemeiază.