Guvernul intenționează să regândească sistemul de impozitare a veniturilor obținute de persoanele fizice, așa cum reiese dintr-un proiect de modificare a Codului fiscal aflat în lucru la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Documentul va fi lansat în dezbatere publică abia după ce se va ajunge la o formă finală a schimbărilor propuse.
Una dintre modificările majore incluse în proiect este transferarea unei obligații a angajatorului către salariați, și anume plata impozitului pe venit. În momentul de față, angajatorul este obligat lunar la calcularea, reținerea și plata către stat a impozitului pe venit datorat de salariații proprii, dar acest lucru ar urma să fie făcut anual direct de cei din urmă (este vorba, practic, de impozitul pe veniturile globale ale gospodăriei).
În acest context, regulile referitoare la deducerea personală, ce sunt aplicabile în prezent atunci când vine vorba de stabilirea impozitului pe venit, ar urma să fie eliminate din Codul fiscal. Mai precis, deducerea personală este un avantaj fiscal acordat angajaților cu venituri lunare brute de maximum 3.000 de lei, care au sau nu persoane în întreținere.
„Persoanele fizice (...) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază”, este explicat în Cod, cu precizarea că, în cazul celor cu un venit lunar brut de până la 1.500 de lei, deducerea personală este de:
- 300 de lei, pentru salariații fără persoane în întreținere;
- 400 de lei, pentru salariații care au o persoană în întreținere;
- 500 de lei, pentru salariații care au două persoane în întreținere;
- 600 de lei, pentru salariații care au trei persoane în întreținere;
- 800 de lei, pentru salariații care au patru sau mai multe persoane în întreținere.
În cazul angajaților cu venituri brute lunare cuprinse între 1.501 și 3.000 de lei, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus, adică descresc treptat. Potrivit Ordinului MFP nr. 52/2016, valoarea deducerii personale se calculează după următoarele formule (unde VBL este venitul brut lunar din salarii):
- 300 x [1 - (VBL - 1.500) / 1.500], pentru salariații fără persoane în întreținere;
- 400 x [1 - (VBL - 1.500) / 1.500], pentru salariații care au o persoană în întreținere;
- 500 x [1 - (VBL - 1.500) / 1.500], pentru salariații care au două persoane în întreținere;
- 600 x [1 - (VBL - 1.500) / 1.500], pentru salariații care au trei persoane în întreținere;
- 800 x [1 - (VBL - 1.500) / 1.500], pentru salariații care au patru sau mai multe persoane în întreținere.
În vederea stabilirii deducerii personale, venitul brut lunar se rotunjește la nivel de leu (rotunjire la leu pentru fracțiunile de peste 50 de bani și neglijarea fracțiunilor de până la 50 de bani), iar deducerile personale în sine sunt calculate prin rotunjire la 10 lei (fracțiunile sub 10 lei se majorează la 10 lei). De exemplu, pentru un salariat fără persoane în întreținere care are venitul brut lunar de 1.600 de lei, deducerea personală lunară este de 280 de lei, în timp ce pentru un salariat cu același venit, dar cu trei persoane în întreținere, deducerea este de 560 de lei.
„Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar (...)”, scrie în Codul fiscal, deși se pot aplica unele excepții. Totodată, se mai precizează că „suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreținerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreținute. Perioada se rotunjește la luni întregi în favoarea contribuabilului”.
Deduceri pentru sport, meditații, cărți și bilete la spectacole
Deși deducerea personală ar urma să dispară, reprezentanții MFP au trecut în proiectul de modificare a Codului fiscal alte tipuri de deduceri ce ar fi luate în calcul la stabilirea impozitului pe veniturile globale ale gospodăriei (cu cotă de 10%, față de 16%, cât este acum cota impozitului pe venit).
„Venitul anual global (Vga) se determină la nivelul fiecărei gospodării și reprezintă suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite (...)”, prevede proiectul de act normativ inițiat de minister, iar informații suplimentare despre stabilirea venitului anual global pot fi găsite aici.
Concret, dacă venitul anual global ajustat va fi pozitiv, venitul net anual global impozabil va fi determinat prin acordarea din venitul anual global ajustat pe gospodărie a următoarelor deduceri:
- contribuția de asigurări sociale (pensii) și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate și plătite de către persoanele fizice;
- primele de asigurare voluntară de sănătate și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament;
- fonduri de pensii facultative sau cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative;
- asigurările obligatorii pentru casă și mașină;
- programe educaționale și de recreere pentru copiii aflați în intreținere (grădinițe particulare, programe tip before/after school, taxe școlare, tabere sau excursii școlare, cursuri de limbi straine, arte, sport, cursuri de pregatire de tip meditații);
- alimentarea contului pentru educație permanentă, înființat în baza Legii educației naționale;
- activități educaționale pentru tineri/adulți;
- activități sportive pentru adulți (acum ar fi abonamentele la fitness, gimnastică, dans, alte activități sportive);
- achiziții de cărți și produse de papetărie;
- activități culturale (de exemplu, biletele sau abonamentele la teatru, cinema și spectacole);
- servicii balneoclimaterice, fizioterapeutice, kinetoterapeutice;
- medicamente pentru boli cronice și grave;
- întreținere și reparații în gospodărie;
- susținerea entităților nonprofit, a unităților de cult, acordarea de burse private.
Deducerile se vor acorda în fiecare an, în limita unui plafon neimpozabil aferent unei luni. Dacă plafonul neimpozabil lunar variază, în proiect scrie că se va alege plafonul neimpozabil lunar care are valoarea cea mai mare. „Cheltuielile deductibile care se pot deduce sunt cele efectuate de către oricare dintre membrii gospodăriei, pentru aceștia sau pentru alți membrii ai gospodăriei, justificate cu documente”, este subliniat în documentul publicat de MFP.
Din propunerile Executivului reiese că de completarea și depunerea anuală a declarației de venit global se vor ocupa consultanți fiscali plătiți de stat. Plata impozitului anual se va face în două tranșe - jumătate la momentul depunerii declarației de venit global și jumătate în maximum 60 de zile de la depunerea documentului. Informații mai multe despre impozitul pe gospodărie, ce ar trebui să fie introdus din 2018, sunt disponibile aici, iar despre deducerea personală acordată în prezent - aici.
Atenție! Proiectul făcut public de MFP NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Guvernului sau a Parlamentului și de apariția în Monitorul Oficial. Însă, înainte de toate, documentul trebuie să fie dezbătut public.