Potrivit Legii societăților nr. 31/1990, dividendele dintr-o firmă se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat. Acestea pot fi acordate doar după aprobarea situațiilor financiare, la o dată stabilită de adunarea generală a asociaților, dar nu mai târziu de șase luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.
Asta înseamnă că, anul acesta, dividendele vor putea fi acordate până la 30 noiembrie 2017, adică în maximum șase luni de la aprobarea situațiilor financiare pe anul trecut (termenul pentru aprobare nu poate depăși 30 mai 2017, ultima zi în care se pot depune bilanțurile pentru anul precedent).
În cazul în care nu va respecta termenul fixat, o societate va datora dobândă penalizatoare, calculată conform articolului 3 din Ordonanța Guvernului nr. 13/2011. Concret, actul normativ citat stabilește că rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR), care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al BNR.
De aproximativ doi ani, nivelul ratei dobânzii de referinţă este de 1,75% pe an și se menține, cel puțin pentru moment, la același nivel. De altfel, nivelul acesteia a fost confirmat chiar vineri, în cadrul ultimei ședințe a BNR pe probleme de politică monetară.
În același timp însă, este important să amintim că, prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acționarilor, prin care s-au aprobat situațiile financiare aferente anului anterior, se poate stabili chiar o dobândă mai mare, care are întâietate.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate distribuirii de dividende pentru 2016. Toate articolele pot fi citite aici.