Formularul 200 se depune în maximum două săptămâni
Cele mai importante prevederi pe care trebuie să le respecte anul acesta persoanele fizice pentru declararea veniturilor din jocuri de noroc, obținuțe pe parcursul lui 2016, sunt incluse în Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.695/2016, document care reglementează modelul formularului 200 și instrucțiunile sale de completare.
Astfel, Declarația privind veniturile realizate din România, adică formularul amintit, trebuie depusă de către persoanele fizice ce au câștigat anul trecut bani din pariuri sportive sau turnee de poker, organizate online de către operatorii de jocuri de noroc licențiați în România, până cel mai târziu la 25 mai 2017.
Concret, prin intermediul formularului 200, trebuie declarat fiecare venit brut obținut pe parcursul anului trecut, adică fiecare retragere efectuată. De altfel, sumele de bani retrase au fost transmise de operatorii online atât jucătorilor, cât și organelor fiscale, până la finalul lunii februarie 2017.
"Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă", se precizează la articolul 108 din Codul fiscal.
Plătești impozit și dacă ești pe minus
Așa cum am menționat deja, sumele retrase de pariori din contul online de pariuri în contul bancar trebuie declarate prin intermediul formularului 200, urmând ca organul fiscal să calculeze impozitul aferent.
Cu alte cuvinte, asta înseamnă că trebuie declarată orice suma retrasă, fără să conteze dacă activitatea a fost una profitabilă sau nu, per total. Mai precis, Fiscul impozitează veniturile, chiar dacă o persoană este, per total, în pierdere. Și în varianta optimistă, în care un jucător obține profit, el va datora impozit pentru toată suma retrasă, nu doar pentru profitul realizat. Astfel, dacă ați investit 1.000 de lei și ați retras ulterior 1.200 de lei, veți plăti un impozit de 12 lei (1% din suma totală), și nu 2 lei, cât ar însemna 1% din 200 lei (profitul efectiv).
Pe de altă parte, dacă ați avut pariuri câștigătoare în 2016, dar ați ales să păstrați banii în contul online, fără să-i retrageți, nu aveți nicio obligație de declarare în 2017. Totuși, dacă veți efectua retrageri pe parcursul anului în curs, veți fi obligat să le declarați anul viitor, până cel târziu pe 25 mai 2018.
Notă: Mai multe detalii despre modul în care interpretează ANAF veniturile brute obținute din pariuri online, aici.
Nu declari nimic dacă ai pariat doar la agențiile de la colțul blocului
Domeniul jocurilor de noroc a cunoscut schimbări importante în România ultimilor ani, astfel că numărul agențiilor offline, adică cele deschise în stradă, continuă să crească.
Iar cum mulți dintre români aleg să plaseze bilete la pariuri în astfel de agenții stradale, apare întrebarea dacă și ei au vreo obligație față de Fisc. Răspunsul este nu, întrucât pentru biletele câștigătoare plasate în mediul offline impozitul este reţinut direct la sursă, în momentul în care jucătorul îşi ridică efectiv banii.
De altfel, și cotele de impozitare pentru câștigurile obținute prin plasarea la casă a biletelor la pariuri sunt aceleași cu cele din segmentul online, așa cum vom arăta mai jos.
Notă: Informații în plus despre impozitarea veniturilor din pariurile plasate la agenții offline sunt aici.
Cum ești impozitat în funcție de sumele obținute
Veniturile din jocuri de noroc se impozitează în funcție de valoarea sumelor câștigate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2015.
Mai precis, câștigurile din pariuri (fie ele online sau offline, adică la agenții stradale) de până în 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei) sunt impozitate cu o cotă de 1%, acesta fiind și plafonul în care se încadrează, foarte probabil, cei mai mulți dintre cei care încearcă să obțină un venit suplimentar prin intermediul pariurilor sportive.
Mai departe, veniturile din jocuri de noroc cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro (adică între 66.751 şi 445.000 de lei) se impozitează cu suma de 667.5 lei + 16% pentru ceea ce depășește 66.750 lei, iar veniturile mai mari de 100.000 euro (peste 445.000 de lei) se taxează cu 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 de lei.
Notă: Din acest articol puteți vedea exact cum se face taxarea veniturilor din jocuri de noroc, inclusiv pariuri.
Completarea formularului 200
Formularul 200 trebuie transmis Fiscului în cel mult două săptămâni de-acum încolo, prin una dintre următoarele modalități:
- în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent;
- la poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire (în acest caz, data înregistrării este data depunerii ei la poștă);
- online, pe portalul www.e-guvernare.ro, de către contribuabilii persoane fizice deținători de certificate digitale, care semnează în nume propriu declarația.
Totodată, trebuie amintit că declarația de venituri poate să fie transmisă și prin intermediul Spațiului Privat Virtual, cu ajutorul credențialelor de tip „nume utilizator” și „parolă” însoțite de coduri de autentificare de unică folosință „OTP” sau a unui certificat digital calificat.
Cât despre completarea efectivă a formularului, contribuabilii trebuie să înscrie informații în două secțiuni. La prima dintre acestea se trec datele de identificare, respectiv numele şi prenumele, codul numeric personal, adresa completă de domiciliu sau numărul de telefon.
La cea de-a doua rubrică a declaraţiei 200, intitulată Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit, trebuie completată, chiar la prima secțiune -- A. Date privind activitatea desfăşurată --, categoria de venit, respectiv bifată opţiunea jocuri de noroc (la punctul 1), pentru ca la punctul 2, intitulat determinarea venitului net, să se bifeze varianta sistem real.
Următoarele puncte ce trebuie completate sunt 10 și 11, unde se trec numele casei de pariuri online și codul de identificare a acesteia. Mai departe, la al doilea punct al secţiunii a II-a, denumit B. Date privind venitul/ câştigul net anual, contribuabilii vor completa doar punctul 1, respectiv venitul brut (însemnând suma retrasă, pentru fiecare retragere în parte).
Notă: Toate informațiile pe care trebuie să le știți înainte de a trece la completarea declarației 200 pot fi găsite aici.
Sancțiuni pentru nedepunerea formularului
Nedepunerea formularui 200 până la 25 mai 2017, care să reflecte veniturile din pariuri online obținute anul trecut, va fi sancționată conform prevederilor din Codul de procedură fiscală.
Concret, actul normativ citat prevede o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei pentru persoanele ce nu vor declara câștigurile în termenul amintit. De asemenea, trebuie reținut că nedeclararea câștigurilor nu vă scutește de plata impozitului, amenda urmând să se achite separat de impozitul aferent.
Important! 25 mai 2017 este data-limită pentru declararea veniturilor de anul trecut obținute din jocuri de noroc, însă nu și pentru plata impozitului. Astfel, pe baza informațiilor transmise prin formularul 200, organul fiscal va calcula ulterior impozitul datorat de jucătorii online și le va emite acestora o decizie de impunere. Abia din momentul comunicării acestei decizii, contribuabilii pot achita impozitului aferent veniturilor din jocuri de noroc, în termen de 60 de zile.