Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 925/2017 privind aprobarea Nomenclatorului activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activități desfășurate de contribuabilii care realizează venituri din activități de producție, comerț, prestări de servicii a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 4 iulie 2017, moment la care a și intrat în vigoare.
Potrivit normelor în vigoare, veniturile din activități de producție, comerț și prestări de servicii fac parte din categoria veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.
Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
Notă: Normele anuale de venit pentru 2017, stabilite în funcție de județ, pot fi consultate aici.
De altfel, odată cu apariția Ordinului MFP nr. 925/2017 a fost abrogat Ordinul MFP nr. 2.875/2011, cel care a stabilit, până luni, inclsuiv, lista activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Practic, această listă, disponibilă în fișierul atașat, rămâne neschimbată, singura noutate din documentul publicat ieri fiind reprezentată de renumerotarea unei activități.
Ce trebuie să mai știi despre norma de venit
Conform prevederilor din Codul fiscal, norma de venit nu poate fi mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (1.450 de lei în prezent), în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.
De asemenea, contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.
În plus, dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri din activităţi independente, dintre cele de producţie, comerţ, prestări de servicii, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzător fiecărei activităţi.
În fine, persoanele care au realizat în anul anterior venituri din activități independente și au fost impuse pe bază de normă de venit pot să modifice sistemul de impunere și să devină plătitoare de impozit în sistem real. Trecerea de la norma de venit la sisteam real se face prin depunerea formularului 220 ("Declarație privind venitul estimat/norma de venit cu informații referitoare la determinarea venitului net anual în sistem real"), până la data de 31 ianuarie, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.
Nu în ultimul rând, există o situație în care contribuabilii au obligația trecerii la impozitarea în sistem real. Mai precis, Codul fiscal stabilește că, dacă în anul fiscal anterior, un contribuabil a înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor are obligaţia determinării venitului net anual în sistem real.