Analiza de risc la securitatea fizică este, potrivit normelor în vigoare, un document obligatoriu pentru toate firmele, indiferent de natura capitalului social, care dețin bunuri sau valori cu orice titlu și sunt obligate să asigure protecția acestora.
Totuși, realizarea acestei analize este obligatorie, la acest moment, doar pentru societățile înființate începând cu 12 iunie 2012, cele care trebuie să aibă documentul chiar de la momentul începerii activității.
În schimb, companiile înființate înainte de data amintită mai au ceva timp la dispoziție să facă rost de document. Concret, noul termen avansat de autorități este 1 iulie 2018, în condițiile în care termenul inițial, 1 ianuarie 2015, a fost deja amânat de trei ori, succesiv.
Potrivit normelor în vigoare, o firmă poate apela pentru realizarea analizei de risc fie la structuri de specialitate, fie la experți abilitați în domeniu (persoane fizice autorizate sau societăți), care dețin competențe profesionale corespunzătoare.
De altfel, acești experți abilitați sunt înscriși într-un Registru Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, registru ce cuprinde un număr de 1.688 de evaluatori la nivel național, așa cum ne-a informat lunile trecute Simona Trandafir, avocat la Niculeasa Law Office.
Totuși, un număr insuficient, raportat la cele aproape 1,5 milioane de unități pentru care există obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică, după cum explicau anul trecut reprezentanții Ministerului de Interne.
În ceea ce privește costurile pe care le implică realizarea unei analize de risc la securitate fizică, acestea nu sunt stabilite prin lege, aspect confirmat de către specialistul de la Niculeasa: "Dispozițiile legale incidente nu stabilesc o grilă a tarifelor aplicate de către evaluatorii de risc la securitate fizică, astfel că ofertele acestora variază în funcție de o serie de criterii", ne-a spus Simona Trandafir.
Concret, printre factorii care pot determina prețul pentru analiza de risc se numară suprafața obiectivului (prețul pentru o fabrică, fermă sau un depozit va fi, evident, mai mare decât prețul pentru o casă de amanet sau un birou), complexitatea activității (evaluarea unui spațiu în care se construiesc mașini va fi mult mai complicată decât a unui spațiu în care se comercializează țigări) și locul unde este amplasat obiectivul (la prețul pentru realizarea unei analize de risc se vor adăuga costurile deplasării).
La o simplă căutare pe internet, găsim site-ul unei firme specializate pe realizarea analizei de risc la securitatea fizică, unde se menționează că nu poate fi oferit „un preț general valabil”, dar sunt date o serie de tarife orientative pentru diverse categorii de activități, după cum urmează:
- preț analiză de risc casă de amanet - de la 400 de lei;
- preț analiză de risc sală de jocuri/pariuri - de la 400 de lei;
- preț analiză de risc bijuterie - de la 400 de lei;
- preț analiză de risc benzinărie - de la 500 de lei;
- preț analiză de risc magazin mic - de la 400 de lei;
- preț analiză de risc magazin mare - de la 600 de lei;
- preț analiză de risc magazin arme și muniții - de la 500 de lei;
- preț evaluare de risc birouri - de la 400 de lei;
- preț evaluare de risc fabrică - de la 800 de lei.
"În concluzie, costurile întocmirii analizei de risc la securitate fizică sunt proporționale cu o serie de criterii, prin urmare cuantumul tarifelor percepute poate părea, cel puțin la prima vedere, ca fiind justificat", consideră Simona Trandafir.
"Totuși, este important de subliniat faptul ca numărul mic al persoanelor ce dețin acreditarea necesară întocmirii analizei de risc, alături de numărul însemnat al unităților ce au obligația de a realiza analiza de risc amintită, determină fixarea unor tarife ce pot apărea ca fiind împovărătoare pentru afacerile mici și medii", a mai punctat avocata contactată de redacția noastră.
Notă: Întocmirea analizei de risc la securitate fizică revine și firmelor ce au încheiat contracte cu firme de pază și protecție. Am detaliat acest aspect aici.
Comentarii articol (0)