Guvernul a renunțat oficial la ideea de a înlocui impozitul pe profit cu un impozit progresiv pe cifra de afaceri, conform unui anunț al prim-ministrului Mihai Tudose.
„Considerați subiectul închis (al impozitării pe cifra de afaceri - n. red.)”, a spus Mihai Tudose jurnaliștilor la finalul ședinței de astăzi a coaliției PSD-ALDE, citat de News.ro. Anterior, premierul deja declarase de săptămâna trecută că se va renunța la ideea impozitării cifrei de afaceri, fără să aștepte luarea unei decizii oficiale a coaliției PSD-ALDE.
„Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce privește sistemul financiar-fiscal și că, din tot ce înseamnă simulările noastre de acum și așteptările noastre, vom rămâne în ținta de deficit de 3%”, a precizat Mihai Tudose săptămâna trecută, citat de Agerpres.
Totuși, la acel moment, premierul și-a nuanțat puțin afirmația, punctând că impozitul pe cifra de afaceri nu poate fi introdus în forma la care se gândiseră guvernanții. Asta poate însemna că ideea ar putea fi regândită pentru o implementare într-o altă formă. „După ce am vorbit ieri (10 iulie 2017 - n. red.) -- am avut o întâlnire cu domnul ministru de finanțe, Ionuț Mișa --, devine din ce în ce mai clar că nu poate fi introdus așa (impozitul pe cifra de afaceri - n. red.)”, a adăugat Mihai Tudose.
Conform programului de guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose, înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit progresiv pe cifra de afaceri ar fi urmat să se aplice de la 1 ianuarie 2018. După ce Guvernul și-a făcut publică această intenție, au existat numeroase reacții negative în spațiul public, în special din rândul specialiștilor și oamenilor de afaceri. În principal, argumentul pentru respingerea înlocuirii impozitului pe profit a fost că legislația europeană nu permite așa ceva, deoarece s-ar ajunge la avantajarea anumitor companii.