Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a apărut azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706, la doar o zi de la aprobarea documentului de către Guvern, și va intra în vigoare în trei zile de la publicare, adică duminică.
De altfel, documentul lansat inițial, în dezbatere publică, pe 4 august, a iscat numeroase discuții în spațiul public, specialiștii considerând inoportună implementarea unui astfel de mecanism în legislația noastră.
Ulterior, MFP a adus modificări proiectului, astfel că introducerea unui nou sistem de colectare a TVA, cunoscut sub denumirea de split TVA, se va aplica obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, în loc de 1 octombrie 2017. Practic, de la 1 octombrie și până la finalul anului în curs, aplicarea sistemului va fi opțională.
Printr-un comunicat de presă remis redacției noastre, MFP a anunțat că principalele noutăți fac referire la:
- amânarea aplicării opționale a mecanismului plății defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017;
- prelungirea perioadei de aplicare opțională a mecanismului de la o lună la trei luni, respectiv 1 octombrie – 31 decembrie 2017;
- amânarea aplicării obligatorii a mecanismului plății defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018;
- instituirea de facilități pentru persoanele care optează pentru aplicarea plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.
Prin urmare, firmele vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a deschide un cont bancar în care să încaseze doar TVA-ul aferent facturilor emise clienților lor, amânarea cu trei luni a termenului de la care plata defalcată a TVA va deveni obligatorie fiind anunțată recent de către prim-ministrul României, Mihai Tudose.
"O să fie în prima fază opțional, am înțeles de la domnul ministru de Finanțe. Poți să faci asta sau nu, dar de la 1 ianuarie va fi obligatoriu pentru că toată lumea vrea de la stat de toate, dar când statul își pune și el niște gărduțe, asta nu face decât să ușureze. (...) Pompierii costă, salvarea costă, spitalul costă. Numai din impozitul pe venit nu țin toate astea.(...) Hai să stăm într-o normalitate. Păi, nu pot altfel. Ce să fac? Eu nu știu când fuge ăla cu banii. Nu pot să păzesc 100.000 de agenți economici", a spus Tudose, citat de Agerpres.
Potrivit actului normativ care a trecut miercuri de Guvern, mecanismul de plăți fracționate se va aplica de către toate persoanele impozabile care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii taxabile și urmărește "aducerea pe picior de egalitate a contribuabililor", prin eliminarea concurenței neloiale și a avantajelor obținute de cei care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, așa cum scrie în noa de fundamentare care a însoțit OG nr. 23/2017.
În prezent, firmele care cumpără bunuri și servicii au obligația de a plăti către furnizori/ prestatori întreaga contravaloare a achizițiilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă, prin virarea într-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, în numerar/substitute de numerar, instrumente de plată etc.
Așadar, firmele vor fi obligate să-și deschidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să nu poată retrage bani, ci doar să primească de la clienții pe care îi au. Noul sistem va putea fi aplicat chiar de la 1 octombrie, în mod opțional, și va deveni obligatoriu la începutul anului viitor.
Potrivit informațiilor furnizate de Executiv în programul de guvernare, sistemul split payment, adică o divizare a plății, va fi implementat pe modelul folosit și în alte state europene, însă specialiștii în fiscalitate au atras atenția că apariția unui circuit financiar suplimentar, separat de cele deja existente în sistemul actual, ar produce mai multe dezavantaje decât beneficii.
Spre exemplu, specialiștii au atras atenția asupra birocrației excesive pe care o presupune introducerea noului mecanism sau a costurilor însemnate. Mai multe explicații sunt aici și aici.
Comentarii articol (10)