Angajatorii trebuie să țină, la fiecare loc de muncă unde se prestează activitate, copii ale contractelor de muncă ale salariaților ce lucrează în fiecare dintre acele locuri, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 644 din 7 august 2017 și se aplică de la această dată.
"Angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc", scrie, mai exact, în act. Dacă inspectorii nu vor găsi la locul de muncă verificat copiile contractelor celor ce muncesc efectiv acolo, ei pot da o amendă de 10.000 de lei, potrivit actului. Practic, lipsa fie și numai a unei copii de contract va duce automat la sancțiune - pe care, totuși, angajatorul o va putea plăti la jumătate din valoare, în primele 48 de ore de la încheierea procesului-verbal/comunicarea acestuia.
Dacă un angajator are, să zicem, patru puncte unde se lucrează, va trebui să se asigure că există, la fiecare dintre ele, copii ale contractelor de muncă ale celor care lucrează în fiecare punct de lucru în parte. Mai exact, copiile nu trebuie să se regăsească toate în fiecare punct de lucru, ci doar pentru salariații care muncesc efectiv într-un punct de lucru.
După noile prevederi, pentru fiecare caz de muncă la negru, angajatorii vor trebui să plătească câte o amendă de 20.000 de lei (vorbim de o sumă fixă, iar nu de amenzi care pot să ajungă până la această valoare). În plus, inspectorii pot dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat, supus controlului. Scopul principal al actului este combaterea fenomenului muncii nedeclarate, care înseamnă nu doar munca fără contract. Mai multe detalii despre cum va fi sancționată și ce presupune munca nedeclarată, aici.