avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort din culpa exclusiva a reclamantului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort din culpa exclusiva a reclamantului

Noul cod civil (NCC)

Art. 373. - Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Art. 379. - (1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa UNUIA dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.

Ce zice aici? :-/ Ca …divortul se poate pronunta daca se stabileste culpa UNUIA, iar acest unul caruia ii apartine culpa exclusiva poate fi chiar ...reclamantul. Interesant.

Legea de punere in aplicare (L71/2011) pare chiar mai limpede

Art. 42. - În cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate să dispună divorţul în temeiul prevederilor art. 373 lit. b) şi art. 379 alin. (1) din Codul civil, chiar dacă reţine culpa exclusivă a reclamantului, în măsura în care motivele de divorţ subzistă şi după intrarea în vigoare a Codului civil.

Mmda, dar mai avem si codul de procedura civila (si se pare ca, impotriva tututor vocilor care au atras atentia, vom functiona o vreme cu un NOU cod civil si o VECHE procedura) care zice asa:

Art. 617. - Instanţa poate să pronunţe divorţul împotriva ambilor soţi, chiar atunci când numai unul din ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese vina amândorura.

Iar acesta dispozitie (in corelatie cu principiul nemo auditur propriam turpitudinem allegans) se interpreteaza in sensul ca, daca din dovezile administrate rezulta culpa exclusiva a reclamantului instanta NU poate sa dispuna desfacerea casatoriei in lipsa cererii reconventionale.

(nu poate? sau nu putea, dar pare ca o sa poata!? :-/)

Mai exact, in acest moment se procedeaza asa: daca rezulta culpa exclusiva a reclamantului, instanta respinge cererea reclamantului (nimeni nu poate invoca propria culpa), DAR admite cererea reconventionala (daca exista) si ...iaca desfacerea (adica din vina paratului din cererea reconventionala / reclamant-parat)

Insa din NCC si Legea de aplicare pare a rezulta ideea ca instanta poate admite cererea reclamantului, chiar daca rezulta vina acestuia. ("poate sa dispuna divortul ..chiar daca retine culpa exclusiva a reclamantului").
Sigur ca ideea se bate cap in cap cu principiul enuntat mai sus, dar ...ne lasam surprinsi
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
romascanu, moderator
asa cum nu exista familie fara a exista legatura intre un barbat si o femeie, sau nu exista conflict sau cearta fara participarea a cel putin doua persoane, tot asa nu cred in divortul din culpa exclusiva...chiar daca noul cod civil o mentioneaza ca fiind posibila.
Raspunde la o idea gresita -modernista, din lobby prodivort- conform careia divortul este o obligatia de ius cogens. Care incet incet se introduce in capul nostru. Bravo pentru tema introdus. Eu cred ca dreptul constitutional la o viata privata este lovit. Doar nulitatea matrimoniala, institutia care actual nu e cunoscuta (pentru ca nu are efectele practice) este valabil intrun caz de aplicarea rupturei de oficiu a legaturile nelegabile conjugale, sau daca este vorba de despartirea trupurilor a sotilor. Este o miscare pendular impotriva caracter indisolubil al matrimoniu, concept traditional, dar natural si de la inceputului timpurilor, cu tot ce doar strigat de biserica catolica, si aici ar fi bine sa analizam cazul "Tomas Moro", stralucitor avocat din Anglia condamnat pentru tacerea (atata) sa impotriva divortul regului Henric al VIII-ea din spaniola Caterina de Aragon.
si uite asa, poti profita de propria gresala....
uite o idee: hai sa discutam pe un exemplu. Imi insel nevasta. Am o relatie..e clar vina mea, si tot magaru de mine introduce cerere de divort. NU exista cerere reconventionala si nici n-am chef sa astept 2 ani in afara domiciliului conjugal..Din probe rezulta clar situatia de fapt. DAR,avand in vedere ca se aplica art. referitor la daune, mai e valabil principiul? Chiar profit de propria turpitudine, atat timp cat ma expun riscului de a plati daune?:)
Ai dreptate, civilul nou si procedura veche se cam bat cap in cap..dar macar facem si noi haz de necaz..
Cred ca unele instante o sa zica, ca nu se poate (in aplicarea CPC) si altele ca da, c-asa zice NCC si, dupa balamucul de rigoare, o sa se lase cu un recurs in interesul legii..si uite asa reducem numarul de procese si le rezolvam rapid...etc, etc..
Personal, cred ca legea trebuie interpretata conform cu principiile de baza. Parerea mea...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
mariana_en, utilizator
Inca nu am studiat atent aceste probleme de drept dar este posibil ca ratiunea legiuitorului sa fie aceea ca reclamantul sa aiba dreptul la divort in conditiile in care nu mai poate convietui in comun cu paratul sau parata ( cum preferati).
Ar putea fi o consacrare legislativa a dreptului la viata intima si privata, in conformitate cu art. 8 din CEDO.

Mai poate exista si posibilitatea ca in realitate legiuitorul sa fi avut in vedere acea ipoteza in care reclamantul invoca motive de divort dar pe care nu le poate dovedi din motive obiective.Sa zicem ca ar fi vorba de o lipsa de probe.

O problema destul de delicata ar fi aceea ca in cazul in care reclamantul sustine in actiunea sa de divort aspecte de fapt neadevarate dar care nu pot fi probate nu imi pare a fi in regula ca in hotarare sa se retina si aceste aspecte.
Urmand acest rationament ar fi corect ca reclamantul sa isi invoce propria vina pentru a se ajunge la desfacerea casatoriei.
Mai apare si situatia in care celalalt sot nu este de acord cu desfacerea casatoriei ( ma refer la sotul inocent).In acest caz instanta va putea sa amane de mai multe ori, sau, de ce nu, sa respinga divortul.
Din redactarea textului de lege nu rezulta ca instanta este obligata sa desfaca casatoria daca doar reclamantul este vinovat si paratul se opune.
Prin urmare, este posibil ca ratiunea textului de lege sa aiba drept baza de plecare consimtamantul tacit prin neprezentare a celuilalt sot.
Excelenta speta supusa discutiei.
Dar problema este destul de delicata si noul Cod Civil, cauta sa aduca clarificari care..culmea: naste noi semne de intrebare.
Poate gaseste cineva Codul Civil al provinciei Qubeq-Canada, care am inteles ca a fost sursa de inspiratie,,,si poate ne destelenim.
Dar, trebuie sa recunoastem ca si reclamantul poate sa fie culpabil si tocmai de aceia doreste desfacerea casatoriei (poate chiar la intelegere cu partenerul).
Este un caz care va da multa bataie de cap avocatilor care vor trebui sa dovedeasca culpa reclamantului.
Sunteti de acord ca judecatorul nu poate dovedi culpa reclamantului fara sprijinul nemislocit al avocatului.
Oricum, pentru a se rezolva problema, partile trebuie sa gaseasca o solutie, avand in vedere ca a convetui impreuna este imposibil.
Daca nu au copii minori si cad de acord, au la indemana Oficiul Starii Civile sau notariatul.
Daca au copii minori si partenerii sunt de acord cu divortul o solutie este sa apeleze la mediator.
Problema devine foarte delicata daca una din parti nu accepta solutia divortului propusa de partener.

Alte discuții în legătură

Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort brasero2011 brasero2011 In Codul civil, la art. 379, alin. 2, se prevede ca in ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului ... (vezi toată discuția)
Dovezi pentru culpa comuna DAN_ZISU DAN_ZISU Buna ziua ! In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de \\"sotia\\" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)