avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort

In Codul civil, la art. 379, alin. 2, se prevede ca in ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului reclamant.
Intrebare:
- totusi, in situatia in care separatia in fapt la care s-a ajuns este din vina paratului, prin incalcarea repetata, aproape in permanenta, prin recurgerea la violenta verbala si fizica, pe parcursul casatoriei , a prevederilor art. 309, alin. (1), respectiv, sotii isi datoreaza reciproc respect, fidelitate si sprijin moral, si art. 310, respectiv, un sot nu are dreptul sa cenzureze corespondenta, relatiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt sot, ceea ce a condus la parasirea domiciliului conjugal de catre reclamanta, nemai putand suporta convietuirea cu paratul, divortul se poate pronunta in favoarea reclamantei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:45, 27 Ianuarie 2015
Motive de divort Art. 373
Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Conditii Art. 379
(1) In cazul prevazut la art. 373 lit. b), divortul se poate pronunta daca instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei. Cu toate acestea, daca din probele administrate rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort.
Daca culpa apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.
(2) In ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul se declara de acord cu divortul, cand acesta se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.

Daca sotul nu e de acord, atunci nu cereti divortul in temeiul lui c, ci pct b de la art 373.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor noutate in domeniu liviuu liviuu Am vazut la stiri ca s-ar fi aprobat o lege ce prevedea urmatoarele: a) in cazul in care divortul de desface din vina exclusiva a unui partener celalalt ii ... (vezi toată discuția)
Pot intenta proces de pensie alimentara ,dacă nu sunt divorțată? Elenko Elenko Sunt despărțită în fapt de sot ,de doi ani jumate;cei doi copii din căsătorie sunt cu mine,iar al treilea copil rezultat din relația actuală poarta ... (vezi toată discuția)
Dovezi pentru culpa comuna DAN_ZISU DAN_ZISU Buna ziua ! In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de \\"sotia\\" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca ... (vezi toată discuția)