avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot intenta proces de pensie alimentara ,dacă nu sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot intenta proces de pensie alimentara ,dacă nu sunt divorțată?

Sunt despărțită în fapt de sot ,de doi ani jumate;cei doi copii din căsătorie sunt cu mine,iar al treilea copil rezultat din relația actuală poarta același nume,cum scrie in lege:este tată_sotul mamei.Vreau să știu dacă pot intenta proces de pensie alimentara soțului,daca nu sunt divorțată,si cât este costul intentării acestuia?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:04, 28 Februarie 2018
Fiind despartita de sotul dvs. de peste 2 ani, puteti cere desfacerea casatoriei(art.373 NCC, lit.c).
Ulterior, puteti solicita pensia de intretinere a minorilor. In situatia de fapt, nu.
Va mulțumesc!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti cere pensie si fara sa divortati, nu are legatura pensia cu divortul, ci cu faptul ca nu vrea sa contribuie la intretinerea copiilor.
La fel, nici ca sa tagaduiti paternitatea celui de-al treilea copil nu e nevoie de divort.
taxa de timbru pt pensie e de 20 de lei.
Sigur ca nemaiavand nicio legatura cu sotul dvs, firesc e sa divortati. Tn legatura cu divortul, temeiul ar trebui sa fie cel de la litera b, nu litera c, asta daca nu vreti ca dvs sa aveti vina la divort.

Art. 379ncpc

Condiţii

(1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.

(2) În ipoteza prevăzută de art. 373 lit. c), divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului reclamant, cu excepţia situaţiei în care pârâtul se declară de acord cu divorţul, când acesta se pronunţă fără a se face menţiune despre culpa soţilor.



Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Va mulțumesc.Va rog să mi dați un sfat:cum sa procedez?intentez proces de divorț,si automat va urma pensia alimentara pentru copii,sau prima data proces de pensie alimentara urmat de divorț?Vreau varianta cea mai simpla si de scurtă durată.Nu se pune problema să împart copiii(nu sunt obiecte),si nici vorbă de partaj.Am plecat din locuință lui de serviciu,impreuna cu copiii,cartile de școală și haine;restul de lucruri au rămas la el(lucruri necesare într o casa,intr o căsnicie de 16 ani.)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
Elenko, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca vreti sa divortati, da, cereti divortul si in cererea de divort aveti mai multe capete de cerere- sa exercitati impreuna autoritatea parinteasca, locuinta copiilor sa fie la dvs, sa plateasca pensie etc.

Alte discuții în legătură

Divort dupa 20 de ani de separare........ ciancu ciancu As dori sa ma sfătuiţi în următoarea problemă. Sunt separată de soţul meu de 20 ani .Din căsătoria noastră a rezultat un copil care acum este major. ... (vezi toată discuția)
Dovezi pentru culpa comuna DAN_ZISU DAN_ZISU Buna ziua ! In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de \\"sotia\\" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca ... (vezi toată discuția)