avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort dupa 20 de ani de separare........
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort dupa 20 de ani de separare........

As dori sa ma sfătuiţi în următoarea problemă. Sunt separată de soţul meu de 20 ani .Din căsătoria noastră a rezultat un copil care acum este major. Soţul meu trăieşte cu altcineva cu care are şi 3 copii. Am dorit să deschid divorţul dar se pare că al a auzit de intenţia mea, a venit în ţară („munceşte” în Italia) şi a deschis el înaintea mea. Am fost citată deja cu adresa procesuală la locul meu de muncă iar acţiunea lui (a angajat şi avocat) este întemeiată pe art.373 al.1, lit.c) şi 383 Cod Civil. A refuzat să discutăm şi să convenim în comun asupra unor aspecte. Mă deranjează că a stabilit singur ca după divorţ să păstrez numele dobândit prin căsătorie ceea ce eu nu doresc.La separarea noastră copilul avea 4 ani. El nici măcar nu s-a obosit să se intereseze de-a lungul anilor să vadă ce mai e cu acest copil.Nu a contribuit cu nimic la creşterea şi educarea lui.Motivele separării au fost neînţelegerile dintre noi, el consuma alcool, nu muncea, avea anturaje foarte proaste, umbla cu femei...M-ar deranja enorm ca în timpul procesului să mi se atribuie vreo culpă în ceea priveşte despărţirea noastră Aş dori să-mi spuneţi dacă art.373 alin.1 lit.c) mi-ar aduce o parte din culpă mie şi ce m-aţi sfătui să fac? Să depun o întâmpinare şi o cerere reconvenţională şi să cer desfacerea căsătoriei pe un alt articol ? Cu siguranţă voi solicita revenirea mea la numele avut anterior căsătoriei....nu ştiu înscă ce sa fac cu divorţul în sine? Cum spuneţi că ar fi mai uşor şi mai avantajos? Cu acest articol sau din culpa lui exclusivă? M-ar dezavantaja cu ceva articolul privind divorţul soţilor după o separare mai mare de 2 ani???
Cu mulţumiri
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:05, 10 Octombrie 2012
Avand in vedere relatia extraconjugala a sotului dumneavoastra, instanta de judecata poate dispune desfacerea casatoriei din vina paratului, fiind dovedita culpa exclusiva a acestuia.

In afara de pensia de intretinere sau de prestatia compensatorie pe care le puteti obtine, in situatia in care culpa exclusiva apartine in totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388 din Codul Civil, respectiv dreptul la daune morale.

Sa luati in considerare faptul ca pentru prestatia compensatorie, casatoria trebuie sa fi durat cel putin 20 de ani, divortul sa fie pronuntat din culpa exlusiva a sotului parat, iar desfacerea casatoriei sa fi provocat un dezechilibru semnificativ in viata dumneavoastra.


Prestatia compensatorie
se poate solicita doar odata cu desfacerea casatoriei.
Astfel, dovedirea culpei exclusive nu este lipsita de importanta materiala.
Trebuie sa stiti ca daca optati pentru prestatia compensatorie nu mai puteti beneficia si de pensie de intretinere.

Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
trebuie sa faceti cerere reconvantionala la actiunea lui in care spuneti ca doriti si dvs divortulin insa din culpa lui si nu doriti numele. daca dvs nu-l cereti el nu va poate obliga sa-l luati.

sfat: daca vreti sa scapati repede fiiti de acord cu divortul de comun acord....si terminati la primul termen , fara sa ramaneti cu numela...daca tineti atat de mult la culpa va dura si ani de zile si sanse sa va dea culpa comuna este foarte are, deoarece judecatorii au cate 80-90 de dosare pe sedinta si nu au disponibilitate pentru asa ceva ( daca aveati copil minor mai se intelegea)ci sa va divorteze
Daca nu aveti o stare de nevoie, daca va puteti intretine singura prin munca sau aveti pensie, nu aveti dreptul la pensie de intretinere de la sot.
Art. 45 din lega 71/2011 ( legea de punere in aplicare a noului cod civil)
Dispozitiile art. 388 din Codul civil privind acordarea despagubirilor sunt aplicabile in cazul in care motivele de divort s-au ivit dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
Ori motivele divortului dvs s-au ivit inainte, iar in ce priveste dreptul de a beneficia de o prestatie care sa compenseze un dezechilibru suferit prin divort ( dupa cum e prevazut de art 390), nu prea vad unde e dezechilibru, cat dvs sunteti fara sot de 20 de ani fara sa va ajute in vreun fel in timpul asta.

Urmati sfatul doamnei avocat si divortati prin acord, scapati mai repede si elegant.
Va multumesc pentru raspuns.... Nu se pune problema pensiei de intreţinere sau prestatie compensatorie...Eu mă întreţin singură ...În ceea ce priveşte divorţul prin acordul părţilor....el a plecat din ţară şi am înţeles că nu va veni la proces.....
Daca e rezident in strinatate are motiv intemeiat sa nu se prezinte, altfel i se respinge cererea ca nesustinuta.
Puteti fi de acord cu desfacerea casatoriei din motivul invocat de sot.. ca sunteti despartiti in fapt de o perioada lunga, dar cereti sa reveniti la numele purtat anterior casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)
Adulter Lala46 Lala46 Mai exista acuzatia de adulter in Romania? (vezi toată discuția)
Partaj 30+ ani Sofocles Sofocles Sotul A detine un imobil cumparat in rate. O mare parte din rate sunt platite dupa casatorie. In timpul casatoriei se mai construieste un imobil. Partajul se ... (vezi toată discuția)