avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj 30+ ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj 30+ ani

Sotul A detine un imobil cumparat in rate. O mare parte din rate sunt platite dupa casatorie. In timpul casatoriei se mai construieste un imobil. Partajul se va face considerand procentul de contributie la primul imobil si 50/50% pentru cel de-al doilea sau dat fiind faptul ca au trecut peste 30 de ani proprietatea este integral contopita?
De asemenea daca sotul B a "beneficiat" de rele tratamente deopotriva fizice si psihice pe durata casatoriei, poate cere despagubiri sau exista vreun fel de pedeapsa?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:32, 9 Decembrie 2014
Au trecut 30 de ani de cand ? De la divort sau de casatorie ?
30 de ani de căsătorie.
Buna ziua.
sotul B are un drept de creanta in ceea ce priveste ratele achitate pentru achizitionarea primului imobil , iar referitor la imobilul edificat in timpul casatoriei, in principiu, acesta se va imparti in cote egale . se va tine cont de contributia financiara a fiecarui sot pt constructia acestuia, poate unul dintre dansii poate proba ca a avut o contributie net superioara celuilalt sot.
daca casatoria a durat minim 20 de ani , conform noului cod civil din 2011 , sotul indreptatit poate cere daune .
roxanel a scris:


daca casatoria a durat minim 20 de ani , conform noului cod civil din 2011 , sotul indreptatit poate cere daune .


Nu daune, ci prestatie compensatorie, ceea ce e cu totul altceva:

Art. 390. -
(1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită
(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani
(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389.

Ceea ce numiti dumneavoastra daune este reglementat de art.388 sub numele de despagubiri, fara nicio legatura cu durata casatoriei:

Art. 388. - Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)
Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Adulter Lala46 Lala46 Mai exista acuzatia de adulter in Romania? (vezi toată discuția)