avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se pot cere daune morale și materiale la un divorț?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se pot cere daune morale și materiale la un divorț?

Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:12, 7 Februarie 2018
Se poate obtine o prestatie compensatorie in cazul in care divortul se pron unta din culpa exclusiva a sotului parat....
Art. 388 C.civ - Acordarea despăgubirilor

Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.

Art. 390 C.civ -Condiţiile prestaţiei compensatorii

(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)
Adulter Lala46 Lala46 Mai exista acuzatia de adulter in Romania? (vezi toată discuția)
Partaj 30+ ani Sofocles Sofocles Sotul A detine un imobil cumparat in rate. O mare parte din rate sunt platite dupa casatorie. In timpul casatoriei se mai construieste un imobil. Partajul se ... (vezi toată discuția)