Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este demonstrata această faptă, ce obligații materiale va avea soțul către fosta sotie la desfacerea căsătoriei?
1. Prin cale notariala casatoria poate fi desfacuta numai daca sotii convin asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, deci nu se pune problema probelor.
2.Pe cale judecatoreasca se pot administra orice probe din care sa rezulte infidelitatea- inscrisuri ( fotografii), interogatoriu, martori
3.In cazul in care divortul se desface din culpa exclusiva a unuia dintre soti, se poate solicita o prestatie compensatorie in conditiile art 390 din c.civ.dar numai daca aveti minim 20 de ani de casnicie.
Art. 390
Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.
4.Se mai poate solicita o despagubire de la sotul vinovat de desfacerea casatoriei in conditiile art.388 c.civ.
Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.