avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adulterul in actiunea de divort-despagubiri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adulterul in actiunea de divort-despagubiri

Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa il cer cu titlu de despagubiri? Cum apreciaza instanta?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Astera_S , utilizator 22:54, 13 Ianuarie 2012
Conform Noului Cod Civil, se pot cere despagubiri in cazul in care casatoria se desface din culpa exclusiva a unuia dintre soti. In ce priveste cuantumul, legea nu prevede o suma, ci doar ca aceste despagubiri pot consta in sume platite periodic. Cuantumul e lasat la aprecierea judecatorului.
De prestatie compensatorie se poate beneficia daca a durat casatoria cel putin 20 de ani...

Citez din Codul civil:
ART. 390
Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Vedeti si articolele urmatoare...
Partea interesanta este ca potivit art 390 alin. (2) din Codul Civil daune se vor putea cere numai peste 20 de ani de la data intrarii in vigoare a legii...si cu conditia ca respectiva casatorie sa fi fost incheiata deja la momentul intrarii in vigoare a NCC...
20 de ani calculati de la 1 octombrie 2011.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mai este si art. 388 din NCC , care prevede dreptul la despagubiri al sotului nevinovat si care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei.( prejudiciul poate fi material sau moral).
Motivele de divort ar trebui se fi ivit insa dupa intrarera in vigoare a NCC, pentru a putea fi acordate aceste despagubiri, conform art. 45 din Legea 71/2011.
Art 390 din NCC prevede dreptul de a obtine o prestaite compensatorie,de catre sotul nevinovat si prin care sa se compenseze un dezechilibru semnificativ produs ca urmare a divortului.Aceasta insa, in conditiile in care este vorba despre o casnicie cu o vechime de cel putin 20 de ani.
Va multumesc pentru raspunsuri > nu intra in discutie prestatia compensatorie pentru ca nu avem 20 de ani de casatorie, insa inteleg, ca as putea sa recurg la prevederile art 388.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adulter Lala46 Lala46 Mai exista acuzatia de adulter in Romania? (vezi toată discuția)
Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)