avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor noutate in domeniu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor noutate in domeniu

Am vazut la stiri ca s-ar fi aprobat o lege ce prevedea urmatoarele:
a) in cazul in care divortul de desface din vina exclusiva a unui partener celalalt ii poate cere daune pentru ca i-a afectat cariera.....
b) daca casatoria a durat mai mult de 20 de ani bunurile avute inainte de casatorie sunt considerate bunuri comune...
Ma puteti ajuta cu aceasta lege si eventual cand a intrat in vigoare si pentru ce se aplica?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 01:36, 7 Octombrie 2011
Va referiti la Codul Civil care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.

Punctul b nu este real, oricati ani ar putea dura casatoria bunurile proprii raman proprii
Punctul a este partial adevarat. se pot cere daune daca prin divort se comite o pierdere financiara pentru un sot. Spre exemplu daca sotia este casnica iar casatoria sa desfacut din vina exclusiva a sotului trebuie ca el sa ii plateasca o renta pana cand sotia isi gaseste un serviciu care sa acopere veniturile necesare. Pentru a beneficia de daune trebuie ca casatoria sa fi rezistat cel putin 20 de ani.
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
a)
Divorţul din culpă
ART. 379 - Condiţii
(1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.
[…]
ART. 388 - Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
ART. 390
Condiţiile prestaţiei compensatorii
(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.
(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389



b)
Ar fi culmea ca unul dintre soti sa devina propietar pe bunurile proprii ale celuilalt sot – doar daca s-ar incheia intre soti o conventie in acest sens

ART. 367
Obiectul convenţiei matrimoniale
În cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c);
[...]
Art. 340
[...]
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri
[…]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)
Partaj 30+ ani Sofocles Sofocles Sotul A detine un imobil cumparat in rate. O mare parte din rate sunt platite dupa casatorie. In timpul casatoriei se mai construieste un imobil. Partajul se ... (vezi toată discuția)
Divorț cauzat de infidelitate: ce obligații materiale va avea cel vinovat după desfacerea căsătoriei? Amelia Popescu Amelia Popescu Ce probe trebuie să prezinte sotia in instanța/la notar, pentru a demonstra că soțul este infidel iar, pe cale de consecință, în cazul în care este ... (vezi toată discuția)