avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie contract cu clauza de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie contract cu clauza de formare profesionala

Buna seara,

In urma cu 2 luni m-am angajat si am stipulata in cotractul de munca o clauza de formare profesionala de 20.000 de euro. Intre timp am vazut care este mediul de lucru, ce voi face exact si ce sef voi avea, si as vrea sa plec fara a plati clauza deoarece mi se pare prea mult stres si nu cred ca voi face fata. Mentionez ca dupa terminarea cursului de 2 luni de zile trebuie sa dam un examen ca sa luam certificarea. Verbal ni s-a spus ca asta ar fi conditia pentru a ramane angajati, dar nu e stipulat nimic in contract.

Intrebarea mea este, pot sa-mi dau demisia acum la inceput fara a plati clauza?

Multumesc
Clauza de formare profesionala cu suma fixa nu este legala.
Daca veti demisiona veti fi obligata sa achitati contravaloarea cheltuielilor cu formarea profesionala care s-au efectuat pt dvs, daca angajatorul o solicita. El va trebui sa faca dovada cheltuielilor.
Florin Cioca a scris:

Clauza de formare profesionala cu suma fixa nu este legala.


Ba este leala daca suma coincide cu cheltuiala efectiv facuta de angajator. Nu e foarte greu ca unittaea sa stie inainte cat costa un curs / participant.

Sunt mai multe aspecte de analizat pentru a lamuri problema.
Avem de-a face cu trei situatii:
- formarea profesionala efectuata in urma obligatiei impusa angajatorului de Codul Muncii.
- formarea profesionala initiala solicitata/impusa de angajator salariatului
- formarea profesionala solicitata de salariat.

Apoi trebuie observat daca salaratul a beneficiat de zile libere pentru formarea profesionala.

Art. 194
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1) , se suportă de către angajatori.

Art. 197
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.

Art. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1) , nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.

Astfel, efectuarea formarii profesionale nu da dreptul angajatorului, in orice situatie, de a solicita salariatului, la incetarea CIM, contravaloarea cheltuielilor efectuate cu formarea profesionala.
@smeagull
E greu sa stii dinainte cat vor fi cheltuielile cu formarea profesionala (trebuie dovedite cu facturi, etc) si la cate cursuri de formare va participa salariatul. NU cred ca o astfel de clauza va rezista in cazul unui proces in instanta.
In cadrul acestor cheltuieli nu intra doar cursul propriu-ziu ci si alte chelt ocazionate de desfasurarea acelui curs.

@cabavo
Avand in vedere clauza din CIM, cred e vorba despre cazul prev la art 197 alin 1 CM.
@Florin Cioca:
cu tot respectul, va contrazic.
Intai:
nu cred ca suma de 20.000 de euro de care vorbeste initiatorul este reala, adica stabilita in mod corect si legal.
Asta ca sa fie clara opinia mea fata de topicul initial: se poate castiga in instanta si obliga salariatul numai la suma dovedita.
20.000 de euro este si cam mult, si cam ... rotund, cam fara virgula.
Pe de alta parte, initiatorul a scris ca durata a fost de 2 luni si se da un examen de certificare. in acest caz costul mare poate fi real.
In aceste conditii, nu pot sa recomand direct userului sa considere costul / actul aditional ca "nelegal".

Dar doi:
NU este greu sa stii dinainte cheltuielile ca firma, este chiar normal sa stii inainte de efectuarea cursurilor cat te costa. Tine de igiena cheltuielilor unei societati, de normalul activitatii, ca doara nu trimit oamenii in lume asa, fara discernamant si fara previziune, intr-o veselie si vedem noi la urma cu cate facturi vin, la cat se ridica nota de plata pentru "distractie" si daca o pot plati ca societate.
Cursul se contracteaza printr-un contract cu un pret / participant sau per total (iar numarul de participanti trebuie sa fie cunoscut de angajator). la fel si transportul intre orase, la fel si cazarea daca este nevoie de asa ceva. Diurna e cunoascuta si ea, taxele de examinare la fel.
Exista unele variatii (in general mici) la transportul cu taxiul, dar in rest orice angajator normal la cap stie dinainte de a decide efectuarea cursului cat il costa. Mai pot exista aspecte neprevazute care sa modifice costurile, cum ar fi pierderea unui mijloc de transport, dar ca regula costurile se cunosc in avans.
N-am vazut niciodata in 10 ani o oferta de curs fara costuri detaliate si de la care nu se abate nici un furnizor.
Cat despre facturi si chitante, ele trebuie sa reflecte cele contractate.

In plus din cate stiu (nu stau sa caut, sunt sigur ca e asa), actul aditional se incheie (in mod valabil numai si numai) inainte de efectuarea cursului. Adica eu, angajatoru', trebuie sa stiu sa ii spun salariatului la ce se obliga inainte de a-l trimite, ca sa aiba o sansa sa refuze daca nu este dispus sa se angajaze la asa ceva (iar eu trimit pe altul care vrea).
Daca mergem pe rationamentul dvs. ca nu pot sa stiu costurile inainte, atunci nici act aditional nu pot sa-i propun inainte, adica nu pot sa-i propun deloc.
Ei, cu asta nu sunt de acord si aceasta intrepretare doream sa o combat prin interventia mea. NU pentru initiator, ci pentru orice alta persoana care citeste ulterior si se gandeste sa conteste / nu plateasca suma datorata in baza unui act aditional care poate fi corect.

Si inca ceva: in opinia mea, actele aditionale se intocmesc per eveniment, adica pentru fiecare curs de formare se va intocmi un act, care sa reflecte consturile antrenate de acest curs.
Daca actul se intocmeste per perioada de timp (pentru toate cursurile din 2014/primii doi ani de angajare/etc. vei restitui 1000/20.000 euro etc.), atunci acel act are sanse bune sa fie nelegal, respectiv costurile sa nu existe.

Si trei: Nu este juridic corecta afirmatia "actele cu costuri fixe sunt nelegale". Sunt perfect legale, caci in mod normal orice act are un cost fix (nu variabil, nu nedeterminat, nu exprimat in intervale).
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
smeagull, utilizator

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)