Am rugamintea sa ma ajutati cu niste informatii privind urmatoarea situatie:
- In anul 2015, tatal meu a decedat, ulterior decesului rudele de gr. I au primit urmatoarele ajutoare de deces:
- unul dintre frati a primit ajutorul de deces de la Casa de Pensii, ajutor primit in urma cotizarii tatalui decedat
- iar una dintre surori a primit ajutor de deces ca si salariata la Directia de Protectia a Copilului din acelasi judet. Ajutorul primit de aceasta din urma, a fost primit dupa ce s-au depus documentele specificate in lege (certificat de deces, dovada ca este ruda de gr I, etc) dupa depunerea dosarului, s-a primit si acest ajutor de deces.
Dupa un an de zile, fiica decedatului primeste instiinte de la Directia de Protectie a copilului ca figureaza ca datornic la aceasta institutie cu un cuantum de 1200 de lei + dobanda aferenta, pentru ajutor de deces incasat necuvenit.
Dupa indelungi telefoane si intrebari la Directia de Protectie a Copilului, ne-au spus ca legea spune ca acest ajutor se da de la bugetul de stat o singura data si nu de doua ori cum a fost in cazul nostru. Nelamurirea noastre este urmatoarea: legea specifica clar aceast lucru si din cate am verificat legea este destul de veche, intrebarea mea este cat de legal este aplicarea acestui temei, avand in vedere ca cei care au aplicat gresit legea sunt cei care au acordat ajutorul si nu beneficiarul care doar si-a facut datoria sa prezinte actele aferente.
Este legal sa ni se impute inapoierea sumei+dobanda pentru o greseala facuta de o institutie publica?
Este corect sa restituie banii incasati necuvenit,intotdeauna banii se restituie de beneficarul sumei incasate necuvenit,nu de institutia care a facut plata eronat.