avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca

Buna ziua! Am fost astazi la munca de dimineata si dupa ce am semnat condica seful de tura mi-a spus ca trebuie sa parasesc fabrica unde lucrez si sa vin dupa amiaza la schimbul 2 ca sa semnez decizia de incetare a muncii.Mentionez faptul ca nu mi s-a comunicat sau dat nici un preaviz innainte de concediere ci doar am intat si m-au si dat afara in aceeasi zi adica astazi 13.07.2016.Cand am ajuns innapoi la munca in jurul orei 15 am fost pus se semnez decizia de incetare unde prevedea de comun acord incetarea contractului de munca,lucru ce nu mi-a convenit pentru ca eu nu am fost de acord sa parasesc locul de munca ci ei m-au concediat pe nedrept spunandu-mi ca sunt in perioada de proba adica de 15 zile .Contractul este pe o perioada de 3 luni determinat.Nu am vrut sa semnez actele de demisie si am plecat furios,cerand salariu compensator ,plus drepturile care mi se cuvin.Au spus ca imi trimit decizia prin posta.In mod normal ei trbuie sa ma concedieze si eu sa imi primesc banii pana la terminarea contractului de 3 luni .Cum as putea sa procedez in continuare ca sa imi rezolv problema in cazul in care refuza sa imi plateasca firma datoria ?
Cel mai recent răspuns: mihai_901 , utilizator 16:29, 19 Iulie 2016
1. Care este data de incepere a activitatii si cu ce articol v-a incetat c.i.m.?

2. Salariile compensatorii pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contrcatul dvs de munca... in caz contrar, angajtorul nu este obligat sa acorde asa ceva.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Contractul de munca este incepand cu data de 28.06.2016 pana la data de 29.09.206.
Ieri pe data de 13 m-au chemat la munca sa semnez o decizie de de incetare a muncii de comun acord ceea ce nu imi convine pentru ca mi se confirmase tot ieri ca am fost demis nu si ca am cceptat de comun acord sa demisionez.Am refuzat sa semnez actele si am cerut un salariu compensatoriu.Ei acum sunt obligati sa m-a demisioneze pentru ca asta le ramane de facut nu?...daca merg la ITM sa fac o reclamatie mai pot obtine ceva din toata chestia asta?...Cine are mai multa dreptate eu sau angajatorul?.In contract nu scrie ca mi se ofera salariu compensatoriu dar pana la urma de ce e facut contractul pe 3 luni si ei au dreptul sa te dea afara precizand ca ai fost in perioada de proba de 15 zile fara sa primesti nici o recompensa salariala sau beneficiu de pe urma acestei demisii?
1. Demiterea nu exista in Codul Muncii.

2. Demisia nu poate fi impusa de angajator. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

3. Salariile compensatorii se acorda numai in conditiile mentionate de mine anterior , iar un angajator nu poate fi obligat la sa ceva daca nu exista prevazute in documentele de mai sus.

4. Art.31 alin.3 C.mun., da posibilitatea angajatorului sa inceteze c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba , fara preaviz, numai printr-o notificare scrisa fara a fi necesara motivarea acesteia.
Buna ziua! Referitor la ce ati mentionat in mesajul anterior.Dupa 6 zile de la refuzul meu de a semna decizia de demisie am primit astazi o decizie de incetare a contractului de munca temporara,notificare in perioada de proba, fara ca eu sa fiu de acord,adica partile comune.In sensul acesta poate fi vorba de un abuz,incalcarea unei reguli?Se poate ca ei sa ma demita pur si simplu fara ca eu sa pot semna decizia respectiva? As putea actiona in instanta pentru apararea drepturilor mele?
Pentru incetarea c.i.m. in perioada de proba nu este necesar acordul ambelor parti.


Alte discuții în legătură

Demisie sau instiintare? Emtres Emtres Buna ziua, Am avut o perioada de 3 luni de proba, care s-a mai prelungit cu 3luni, si inca odata cu 3 luni astfel lucrez de 7 luni la compania aceasta si imi ... (vezi toată discuția)
Angajatorul ma obliga sa imi dau demisia doreljantea doreljantea sotia mea este angajata la o clinica stomatologica , avand contract pe perioada nedeterminata si acum angajatorul o forteaza sa semneze demisia cu acordul ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca irinuka2005 irinuka2005 Buna seara Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns pentru urmatoarea problema? Am contract pe perioada determinata de 2 luni.Perioada de proba 5 zile ... (vezi toată discuția)