sotia mea este angajata la o clinica stomatologica , avand contract pe perioada nedeterminata si acum angajatorul o forteaza sa semneze demisia cu acordul partilor , amenintand-o ca nu ii mai plateste salariul pe ultima luna si nici in somaj nu o baga pentru ca nu au achitat darile catre fortele de munca.... suntem disperati si nu stim cum e mai bine sa procedam ... va rugam sa ne invatati cum sa procedam in cazul acesta , ce trebuie facut??? multumim anticipat pentru idei
Sa nu semneze nimic.
Demisia este atunci cand angajatul renunta benevol la locul sau de munca. Altceva este incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor, cand atat angajatul, cat si angajatorul, sunt de acord cu incetarea CIM.
Conteaza modul de incetare a CIM pentru obtinerea ulterioara a somajului. Daca va semna o demisie, nu mai are dreptul la somaj.
Succes!
Maiine sigur veti primi raspunsuri mai complete si mai avizate.
1. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
2.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Asadar, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatul in cauza, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a cazurilor şi condiţiilor prevăzute de Codul muncii.
In cazul unor abuzuri ale angajatorului, salariatul poate sesiza Inspecţia Muncii sau îl poate acţiona pe angajator în judecată.
Probleme
alemimi
Buna seara ,
Firma la care lucrez nu mai are sediu social, (a fost vandut de catre fisc) nici punct de lucru (nu sa achitat chiria de 5 luni, s-a intrupt ... (vezi toată discuția)