Buna ziua. Ma numesc Andreea si detin un apartament cu 4 camere din luna mai 2016 la parter. Problema cu care sper sa ma ajutati este urmatoarea: anul acesta in luna martie sa hotarat de propietari(nu stiu cat la 100 din ei au fost de acord, deoarece nu am fost prezenta la acea sedinta, nu detineam in totalitate apartamentul, asa cum am specificat mai sus) sa se modernizeze liftul. In luna mai m.am mutat in apartament si am fost anuntata ce sa hotarat si ca se va plati avansul de fiecare apartament in valoare de 600 de lei, urmanad lunar suma de 50 de lei acoperind suma de 1125 pana la finalizarea lucrarii. Ideea este este ca nu folosesc liftul deloc deloc, mentionez locuiesc la parter. Taxe lunar la lift platesc de ce???dau un exemplu, cel care sta de la etajul 4 in sus, o familie de 4 membrii, toti membri familiei il folosesc liftul, coboara sotul si sotia cand merg la munca, coboara si copii, urca pe urma cand se intorc de afara, mai urca si sotii dupa ce se intorc de la munca...nu este corect sa platesc modernizarea liftului daca nu il folosesc nici eu, nici membrii familiei mele...nu???si daca ar fi sa platesc dar nu suma de 1125 lei. Platesc lunar fondul scarii desi in pivnita nu este bec, usa de la intrarea blocului nu se inchide bine. Ce sfat imi dati, exista o lege care sa sustina raspunsul????
In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!!!
Liftul este in proprietate comuna a tuturor proprietarilor, inclusiv a dv.
Deci aveti o cota-parte indiviza la acest ascensor.
Se repara proprietatea, deci si bucatica dv. si pentru aceasta platiti.
Similar, pe terasa aveti si acolo o cota-parte indiviza, desi nu folositi terasa. Daca trebuie reparata, contribuiti si acolo cu bani.
In concluzie, contribuiti cu bani pentru reparatia infrastructurii pe care o aveti in proprietate. Folosirea acesteia nu este de natura sa influenteze intr-un fel sau altul plata acestor reparatii.
Intrucat locuiti la parter si nu folositi liftul puteti fi scutita de plata energiei pentru lift care se repartizeaza pe nr de persoane.
In schimb intretinerea liftului se repartizeaza pe cota parte indiviza si din acest motiv trebuie sa participati la cheltuielile pentru modernizarea liftului, idem si in cazul terasei.
De exemplu, daca scara are doua intrari iar la una se strica mecanismul de inchidere.
Ce s-ar intampla daca un/unii proprietar/i ar spune "nu particip cu banii pentru reparare pentru ca nu folosesc intrarea respectiva"!
Cam asa este si cu liftul, nu folositi usa pentru intrare in scara dar trebuie sa participati la repararea ei.
Vreti sa mergeti in vizita la un vecin de la etajul 10. O luati pe scari?;)
Locuitul in comun,implica obligatii speciale
Conform dispozitii in vigoare toti proprietarii sunt obligati sa achite lunar c/v parti comune-indiferent daca utilizeaza acele parti comune,indiferent daca locuiesc sau nu in imobil
liftul intra in partile comune unde detineti o cota.
Asara, reparatiile liftului le suporta toti proprietarii.
Utilizarea lui, deci energia electrica pentru deplasarea liftului, se suporta la numar de persoane si cei de la parter pot sa fie scutiti in anumite conditii.
~ Conținut șters la cerere ~
Alte discuții în legătură
Legea lifturilor
ianniglx
Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)
Plata liftului
robert200534
BUNA ZIUA.DORESC SA VA PUN O INTREBARE.SUNT UN LOCATAR AL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI,SI LOCUIESC LA PARTERUL IMOBILULUI.INTREBAREA MEA ESTE :DACA ESTE LEGAL ... (vezi toată discuția)